procjene za BiH prilično optimistične

Prema procjenama MMF-a, BiH će 2024. imati veći rast BDP-a od zemalja Zapada

Prema procjenama MMF-a, BiH će 2024. imati veći rast BDP-a od zemalja Zapada
21.06.2023.
u 17:20
Prema procjenama MMF-a, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto, dok će inflacija biti šest posto.
Pogledaj originalni članak

Međunarodni monetarni fond objavio je ovoga mjeseca procjenu realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za sljedeću godinu, a agencija Pixsell infografiku tih procjena. U odnosu na ostale zemlje, procjene za Bosnu i Hercegovinu izgledaju prilično optimistično, piše Večernji list BiH.

Naime, Međunarodni monetarni fond je za Bosnu i Hercegovinu procijenio da će realni BDP u 2024. godini biti 3 posto. Isti realni BDP u sljedećoj godini procjenjuje se i za Srbiju te Crnu Goru, dok za Hrvatsku on iznosi 2,3 posto, a Sloveniju 2,1 posto. Za zemlje Zapada procjene su lošije, pa tako za Njemačku iznose 1,1 posto, Švicarsku 1,8 posto, Belgiju 1,1 posto. Najveći rast BDP-a Međunarodni monetarni fond procjenjuje za Irsku - 4 posto, a tek su nešto lošije procjene za Sjevernu Makedoniju - 3,6 posto. Najlošije stoji Italija s realnim rastom BDP-a u 2024. godini od tek 0,8 posto.

Smatraju nedovoljnim

Prema procjenama MMF-a, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini ove će godine iznositi svega dva posto, dok će inflacija biti šest posto.

Alina Iancu, voditeljica Misije za Bosnu i Hercegovinu u sjedištu MMF-a u Washingtonu, opisala je pred novinarima takvu inflaciju "neugodno visokom", a projektirani rast bruto društvenog proizvoda "iznimno niskim" za potrebe zemlje.

Srednjoročne prognoze rasta BDP-a su na razini od, također, skromnih tri posto, što u MMF-u, također, smatraju apsolutno nedovoljnim.

Upozorila je kako su rizici za Bosnu i Hercegovinu "vrlo izraženi", posebice zbog naglog usporavanja ekonomskih aktivnosti u Europi, ali i zbog jačanja političkih napetosti u samoj zemlji te sve izraženijih financijskih rizika.

Predstavljajući 23. redovito ekonomsko izvješće za Balkan, viša ekonomistica Svjetske banke Sandra Hlivnjak rekla je u travnju u Sarajevu kako je krajem 2022. godine usporen ekonomski rast u BiH te da je taj trend nastavljen i početkom ove godine.

- Usporeno je kreiranje radnih mjesta s obzirom na to da nezaposlenost mladih iznosi "visokih" 28,5 posto. U ovoj godini očekuje se usporavanje rasta realnog proizvoda s četiri posto iz prošle godine na 2,5 posto, uz mogućnost daljnje revizije, sve zbog usporavanja privatne potrošnje i daljnjeg povećanja trgovinskog deficita zbog očekivanog slabijeg rasta u Europskoj uniji - rekla je Hlivnjak.

Prema njezinim riječima, inflacija, koja je u Bosni i Hercegovini prošle godine u prosjeku iznosila 14 posto, a u 2021. godini dva posto, počela je usporavati u ovoj godini, ali je i dalje povišena, dok je evidentno i povećanje deficita tekućeg računa platne bilance u prošloj godini od 5,2 posto.

Svjetska banka

Podsjetimo, Svjetska banka je u siječnju objavila izvješće o globalnoj recesiji prouzročenoj ratom u Ukrajini, a tu se mogu pronaći i podaci za Bosnu i Hercegovinu. U izvješću se osvrnulo na realnu ekonomsku sliku, ali su iznesene i prognoze te pretpostavke za sljedeće razdoblje. Politolog Jasmin Mujanović je na osnovi tog izvješća izvukao ohrabrujuću statistiku za BiH.

- Prema Svjetskoj banci, unatoč svim političkim nevoljama, Bosna i Hercegovina je u 2022. godini imala veći rast BDP-a od Albanije, Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije. Očekuje se da će 2023. njegov rast, među ostalima, nadmašiti Hrvatsku, Mađarsku i Poljsku - napisao je na Twitteru Mujanović. Inače, nominalni bruto domaći proizvod (BDP) u Bosni i Hercegovini je u 2021. godini iznosio 38,6 milijardi konvertibilnih maraka i u odnosu na 2020. godinu nominalno je veći za 12,8 posto, dok je realni rast iznosio 7,5 posto.

Procjene Svjetske banke za 2022. godinu kažu da je BDP u odnosu na 2021. godinu imao realni rast od 4 posto, a pretpostavlja se da će tendenciju rasta imati i u 2023. i 2024. godini, ali manju nego prethodnih godina. BDP će u 2023. godini imati porast od 2,5 posto u odnosu na 2022., a u 2024. godini će imati rast od 3 posto u odnosu na 2023. godinu. Prema Svjetskoj banci, unatoč svim političkim nevoljama, Bosna i Hercegovina je u 2022. godini imala veći rast BDP-a od Albanije, Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije. Očekuje se da će 2023. godine rast njezina BDP-a, među ostalima, nadmašiti Hrvatsku, Mađarsku i Poljsku.

Kada govorimo o budućnosti ekonomije u BiH, možemo govoriti o pretpostavkama, uzimajući u obzir brojne čimbenike koji će utjecati na BDP. Među ostalima, možemo govoriti i o ratu u Ukrajini, koji ima enorman utjecaj na Europu, pa samim time i Bosnu i Hercegovinu.

Kao rezultat invazije Ruske Federacije na Ukrajinu procjenjuje se da je ekonomski rast u Europi i središnjoj Aziji naglo usporio u 2022. godini na 0,2 posto. To je važno zato što je Bosni i Hercegovini Europska unija najznačajnije tržište za izvoz, konkretnije Italija, Njemačka i Hrvatska.

Gospodarsko usporavanje u Europi i središnjoj Aziji bilo je manje izraženo nego što se isprva očekivalo. Umjesto smanjenja u 2022. godini, proizvodnja je rasla oskudnim tempom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.