BOLJE OD VJEŽBANJA

Prehrana s niskim udjelom masnoće korisna je za mozak

Foto: Thinkstock
Prehrana s niskim udjelom masnoće korisna je za mozak
26.03.2018.
u 10:25
Istraživanje je proveo Sveučilišni medicinski centar Groningen u Nizozemskoj, a rezultati su objavljeni u časopisu Frontiers in Molecular Neuroscience
Pogledaj originalni članak

Nova istraživanja pokazuju da prehrana koja ima nisku razinu masti čuva moždane stanice i ima bolje učinke za zdravlje od vježbanja. Prehrana s 40 posto manje kalorija od preporučenog dnevnog unosa kalorija smanjuje upale u stanicama mozga i održava tkivo mozga. Do tih saznanja došli su testiranjem na miševima. 

Istraživanje je proveo Sveučilišni medicinski centar Groningen u Nizozemskoj, a rezultati su objavljeni u časopisu Frontiers in Molecular Neuroscience. Prema pisanju Independenta, fokus istraživanja bio je na Microglia stanicama koje omogućavaju da mozak funkcionira ispravno. 

Doktor Bart Eggen, koji je bio glavni istraživač, rekao je: "Debljina i starenje su prisutni i povećavaju se u društvima širom svijeta, ali posljedice za središnji živčani sustav nisu do kraja razjašnjene. Ono što smo proučavali bilo je ima li prehrana s visokim udjelom ili niskim udjelom masnoće u kombinaciji s ograničavanjem tjelesnih aktivnosti i hranjenja, efekta na Microglia stanice tijekom starenja miševa."

Upale u moždanim stanicama povezane su s bolestima kao što je multipla skleroza, Rasmussenov encefalitis i demencija. Ovo otkriće moglo bi biti veoma značajno za ljude koji su pogođeni ovim bolestima. Međutim, još uvijek nije poznato hoće li prijelaz na dijetu pomoći nekome tko je konzumirao masnu prehranu prethodno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.