sjednica

Zastupnički dom BiH danas o proračunu institucija BiH

Zastupnički dom BiH danas o proračunu institucija BiH
27.06.2022.
u 07:22
Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.
Pogledaj originalni članak

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati principe Prijedloga zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je početkom lipnja usvojilo Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Nacrtom proračuna za 2022. godinu se, između ostalog, prioritetno podržavaju nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za Europsko partnerstvo, provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), osiguranje sredstava za financiranje Općih izbora 2022. godine, kao i za provođenje višegodišnjih projekata proračunskih korisnika.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, s izmjenom u tekstu Zakona o proračunu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prebacuje 2 milijuna i 800 tisuća KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Zastupnici bi trebali razmatrati, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač zastupnik Dženan Đonlagić.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili zastupnici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je  predlagač zastupnik Nenad Nešić, a koji će biti razmatran u prvom čitanju.

Zastupnički dom trebao bi razmatrati i Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, koji je predložio zastupnik Nikola Lovrinović.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebalo naći i Godišnje izvješće o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu,  kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2021. godinu.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj o radu Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, kao i Informacija o radu Tužiteljstva BiH za 2021. godinu.

Na dnevnom redu bi se trebalo naći i nekoliko zastupničkih inicijativa.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.