Fojnica

Potvrđen višegodišnji trend pada broja vjernika u župi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
02.02.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Statistika župe Fojnica za 2016. godinu, koju je na svojoj mrežnoj stranici ovih dana objavio Franjevački samostan Duha Svetoga, nažalost samo je potvrdila višegodišnji trend pada broja vjernika u ovoj župi čije se granice uglavnom poklapaju s granicama općine Fojnica.

Neumoljiva statistika osobito je poražavajuća ako se usporede podaci o broju Hrvata koji su u Fojnici živjeli prije Domovinskoga rata, prema popisu iz 1991. godine. A bilo ih je 6 do 8 tisuća i većina ih se izjašnjavala kao katolici.

Ratni egzodus i progon Hrvata iz Fojnice te poslijeratna svakodnevica i nemogućnost pronalaska posla učinili su svoje te je broj vjernika u župi Fojnica više nego prepolovljen.

Nakon posljednjeg blagoslova kuća došlo se do podataka da župa Fojnica ima 1075 obitelji s 2814 vjernika. Prosjek je 2,61 po obitelji. Najbrojnije naselje u župi Fojnica su Bakovići u kojima živi 119 katoličkih obitelji s 334 ukućana. Najbrojniju obitelj i dalje imaju Bogomir i Kata Barbić, koja ima deset članova.

Da je pad broja vjernika u župi Fojnica višegodišnja konstanta, potvrđuje i usporedba najnovije statistike sa statistikom fojničke župe iz bilo koje poslijeratne godine.

Primjerice, u 2011. godini u župi Fojnica živjelo je 1187 obitelji s 3188 vjernika. U proteklih pet godina u Fojnici broj katoličkih obitelji smanjen je za više od 100, s ukupno 370 članova manje, ili prosječno 100-tinjak četveročlanih obitelji otišlo je u potrazi za boljim uvjetima života. I matice krštenih, vjenčanih i umrlih za prošlu 2016. godinu potvrđuju trend pada broja vjernika u župi Fojnica.

U župi tijekom prošle godine kršteno je 21 dijete, a umrla su 52 župljanina. U 2016. godini sklopljeno je 20 brakova. Raduje podatak da je polovina parova koji su se crkveno vjenčali u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici ostala i živjeti u Fojnici.

Nadati je se da će barem za njih biti egzistencije bez koje je nemoguće očekivati zaustavljanje trenda odlaska iz Fojnice, posebice mladih obitelji koje su jedina nada vraćanju života u svaku sredinu. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.