PORUKA

Političke stranke ne smiju koristiti prosvjede za svoju promidžbu

Političke stranke ne smiju koristiti prosvjede za svoju promidžbu
12.02.2014.
u 10:03
Posebno se mora izbjeći da se prosvjedi predstavljaju i komentiraju na način koji može izazvati i pojačati napetost u suživotu različitih naroda
Pogledaj originalni članak

Njemačka veleposlanica Ulrike Knotz posjetila je jučer Mostar. Ovaj posjet, koji je već bio planiran prije izbijanja nedavnog vala prosvjeda, joj je dao priliku da u razgovorima, između ostalog, s predstavnicima različitih stranaka stvori sliku o trenutnoj situaciji. Knotz razumije zahtjeve mnogih demonstranata: “Masovna nezaposlenost i besperspektivnost vode naravno do frustracije među stanovništvom, upravo kod mladih ljudi”. Prosvjedi građana, kaže veleposlanica, su dio žive demokracije. Međutim, građani moraju svoje zahtjeve zastupati na miran način i bez nasilja. Politika je sada pozvana da na konstruktivan način postupi rješavanju zahtjeva građana. Veleposlanica kritizira činjenicu da političke stranke teže k tome da ove prosvjede instrumentaliziraju za svoju osobnu agendu.

Posebno se mora izbjeći da se prosvjedi predstavljaju i komentiraju na način koji može izazvati i pojačati napetost u suživotu različitih naroda. Veleposlanica pozdravlja činjenicu da su političke stranke u Mostaru u bliskom međusobnom kontaktu, kako bi se spriječio razvoj sukoba između naroda. Također je važno i razjašnjavanje nedavnih događaja od tijela sigurnosti. Veleposlanica ove prosvjede vidi i kao izraz frustracije zbog stanja mirovanja Bosne i Hercegovine na putu k EU. Veleposlanica se nada da će ovi prosvjedi na kraju doprinijeti tome da se konačno iznađu potrebni kompromisi za približavanje k EU. Političari u svim dijelovima zemlje su pozvani voditi konstruktivne političke dijaloge, bez podmetanja, orijentirane na opću dobrobit i u dobroj namjeri.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.