pripazite

Pogrešna vrsta povrća može vas stajati dodatnih kilograma

Foto: Shutterstock
Pogrešna vrsta povrća može vas stajati dodatnih kilograma
31.10.2023.
u 14:16
Ubacivanjem samo dodatnih 100 g krumpira, graška ili kukuruza svaki dan moglo bi dodati 2-3 kilograma vašem struku, sugerira studija istraživača s Harvarda.
Pogledaj originalni članak

Povrće je zdravo i već ste na dobrom putu ako je na vašem jelovniku češće nego slatkiši i voko prerađea hrana. No, jeste li znali da vas konzumiranje pogrešne vrste povrća može udebljati u srednjim godinama? To je period kad metabolizam usporava, a ubacivanjem samo dodatnih 100 g krumpira, graška ili kukuruza svaki dan moglo bi dodati 2-3 kilograma vašem struku, sugerira studija istraživača s Harvarda.

Ljudi koji jedu više porcija graška, kukuruza šećerca i krumpira imaju veću vjerojatnost da će se udebljati od onih koji uživaju u povrću bez škroba poput brokule, mrkve i špinata. Prelazak na prehranu bogatu vlaknima – kao što su cjelovite žitarice i voće uključujući jabuke i kruške – također može smanjiti učinke širenja struka u srednjoj dobi, otkrili su, prenosi Ordinacija.hr

Pratili navike 24 godine

Istraživači s Harvard TH Chan School of Public Health promatrali su prehranu 136.432 muškaraca i žena u dobi od 65 godina ili mlađih između 1986. i 2014., tijekom prosječnog vremena od 24 godine. Sudionici su ispunjavali upitnike o osobnim karakteristikama, povijesti bolesti, načinu života i drugim čimbenicima povezanim sa zdravljem na početku studije i svake 2-4 godine nakon toga. 

U prosjeku, ljudi su dobili oko 1,5 kg svake četiri godine. Studija je otkrila kako su povećanja glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja – mjere učinaka različitih namirnica na razinu šećera u krvi – snažno povezana s debljanjem. 

Na primjer, povećanje škroba ili dodanog šećera od 100 g/dan povezano je s povećanjem težine od dodatnih 0,8 kg na već spomenutih 1,5 kg tijekom četiri godine. Povećanje unosa vlakana od 10 g dnevno, s druge strane povezano je s prosječno 0,7 kg manjom težinom, prema njihovima nalazima.

Veći utjecaj kod pretilih

Poveznice između tih faktora su bile jače među sudionicima s prekomjernom tjelesnom težinom nego kod onih s normalnom težinom. Većina tih asocijacija također je bila jača među ženama. 

Kada su ugljikohidrati krivci za debljanje?

U daljnjim analizama, istraživači su otkrili da je zamjena ugljikohidrata iz rafiniranih žitarica, škrobnog povrća i zaslađenih napitaka jednakim porcijama ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica, voća i povrća bez škroba povezana s manjim debljanjem. 

Iako je riječ o opservacijskoj studiji, koja nje konkretna jer su ljudi sami popunjavali upitnike, ova otkrića naglašavaju potencijalnu važnost kvalitete i izvora ugljikohidrata za dugoročno upravljanje tjelesnom težinom, posebno za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, kažu autori studije. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.