plan

Pogledajte na što će RS potrošiti novac MMF-a

Pogledajte na što će RS potrošiti novac MMF-a
23.08.2021.
u 17:20
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo financija Republike Srpske koristit će sredstva, koja se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a kada budu raspoređena nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH, kao izvanredne proračunske prihode u svrhe zaštite zdravlja stanovništva u vidu nabavke cjepiva i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv kovida 19, te za pomoć gospodarstvu i otplatu dugova iz prethodnog perioda. 

Iz Ministarstva financija pozdravljaju činjenicu da je ovaj put Međunarodni monetarni fond odlučio da podrži oporavak svih svojih članica suočenih sa pandemijom, te očekuju da će ta sredstva biti što prije operativna kako bi se omogućila zaštita što većeg broja stanovnika Republike Srpske i stvorila dodatna sredstva za realizaciju svih proaktivnih mjera Vlade Republike Srpske, prenosi RTRS.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Republika Srpska i bez sklopljenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom u proteklom periodu osigurala sredstva na inozemnom tržištu, uspjela održati financijsku stabilnost i redovitost isplata, te da je prosječna plata premašila 1.000 KM, a uspješno su realizirane i mnogobrojne mjere podrške gospodarstvu i stanovništvu.

Za sanaciju posljedica pandemije isplaćeno je 305 milijuna KM. U zdravstveni sektor je od pomenutog iznosa isplaćeno 153,8 milijuna KM, a 111,5 milijuna KM za gospodarstvo, uključujući i poljoprivredu, dodaju iz Ministarstva financija Srpske.

Iz Ministarstva navode da je Vijeće ministara informirao ministarstva financija Republike Srpske i Federacije BiH da je MMF odobrio Specijalna prava vučenja za sve svoje članice, u ukupnom iznosu 650 milijardi dolara, koja se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod ovog fonda.

Dodaje se da bi, s obzirom na to da je BiH od bivše Јugoslavije naslijedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja iznosila 305 milijuna eura, u skladu s rezervama kojima raspolaže.

Ključne riječi
MMF
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.