Od Dioniza do Marulića i Krleže

Poezija u čaši, ogledalo ljudske duše

Poezija u čaši, ogledalo ljudske duše
23.09.2019.
u 20:00
Pogledaj originalni članak

Vino od postanka prati čovjeka, dajući mu radost, volju za životom, nadahnuće. Koliko je vino vezano za čovjeka, najbolje svjedoči to da su Egipćani za boga vina imali Ozirisa, stari Grci Dioniza, a Rimljani Bakha. Vino ne može bez pjesme, a ni pjesme nema bez vina. Te zlatne kapi nadahnjuju umjetnike od davnina pa je netko rekao da se poezija rodila skupa s vinovom lozom. U Bibliji, knjizi svih knjiga, vino se spominje čak 235 puta! Izreka “In vino veritas” (U vinu je istina) zapravo je naslov pjesme starogrčkog pjesnika Alkeja iz VI. stoljeća prije Krista! Grčki pjesnik Anakreont pisao je pjesme o vinu i ljubavi, a pjesništvo u njegovoj maniri naziva se anakreontika.

Vino i pjesme o njemu stigli su u Dalmaciju i Hercegovinu nakon grčke kolonizacije jadranske obale i dolaskom talijanskih kolonista u doba careva Augusta i Tiberija. Trsovi vinove loze i grozdovi vidljivi su na kamenim ulomcima ranokršćanskih bazilika u Žitomislićima i Potocima kod Mostara, a grožđe je čest motiv na hercegovačkim bilizima. Vino je nadahnjivalo brojne umjetnike. Leonardo da Vinci bio je opčinjen malvazijom iz vinograda koji mu je bio darovan u vrijeme slikanja “Posljednje večere”. Picasso je svoju ljubav prema umjetnosti uspoređivao s ljubavlju prema vinu. Grožđe i vino oslikavali su hrvatski umjetnici Meštrović, Hegedušić, Kršinić, Babić... Hemingway je kazao da je vino jedna od najciviliziranijih stvari na svijetu. Charles Boudelaire tvrdio je da može čuti govor vina jer ono zbori dušom. U svojoj pjesmi “Himna ljepoti” piše kako je ljepota djevojke kao vino.

Još od Marka Marulić hrvatski pjesnici pjevaju s vinom o vinu. Vinu u svom poetskom nadahnuću pjevaju Hektorović, Gundulić, Zrinski, Gaj, Mažuranić, Ante Starčević, Šenoa, Vidrić, Domjanić, Andrić, Krleža, A. B. Šimić, Tin Ujević, Cesarić, Tadijanović, Vlado Puljić... Poezija na poseban način veže Tina Ujevića i vino.

Netko je kazao kako u odrazu vinske čaše možemo vidjeti odraz svoje duše. Vino je česta tema i lakih nota. Pjesme “Ljubav je tvoja kao vino”, koju pjeva Oliver Dragojević, “Vino na usnama”, u izvedbi Vlade Kalembera, “Nisi ti više crno vino”, koju pjeva Dalibor Brun, “Vino i gitare”, u izvedbi Gabi Novak, postale su kao – staro vino!     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.