DOKUMENTI

Podaci iz CIA-inih dokumenata: Milošević organizirao atentat na Karadžića

Podaci iz CIA-inih dokumenata: Milošević organizirao atentat na Karadžića
02.08.2020.
u 14:24
Prema Koljevićevim navodima, koji se pominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih postrojbi koje je Karadžić rasformirao
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, koji su postali dostupni javnosti 2013. godine, a mediji su ih ponovno počeli objavljivati. 

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Inače u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića da prihvate mirovni plan kontakt skupine, ali da sve više gubi utjecaj.

Navodi se i kako je Milošević, u pokušaju da Karadžića ponovno stavi "pod kontrolu", pokušao kod njega izazvati paranoju, koristreći pri tom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao vrbovati Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio "kompromitirati srpske ciljeve".

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje sa lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevu, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak "zaigrao i na kartu" opozicije u RS-u, pokušavajući smjeniti Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najutjecajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno uvjerava Miloševića kako je u RS-u sve uredu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.