DOKUMENTI

Podaci iz CIA-inih dokumenata: Milošević organizirao atentat na Karadžića

02.08.2020.
u 14:24

Prema Koljevićevim navodima, koji se pominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih postrojbi koje je Karadžić rasformirao

Bivši predsjednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, koji su postali dostupni javnosti 2013. godine, a mediji su ih ponovno počeli objavljivati. 

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Inače u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića da prihvate mirovni plan kontakt skupine, ali da sve više gubi utjecaj.

Navodi se i kako je Milošević, u pokušaju da Karadžića ponovno stavi "pod kontrolu", pokušao kod njega izazvati paranoju, koristreći pri tom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao vrbovati Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio "kompromitirati srpske ciljeve".

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje sa lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevu, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak "zaigrao i na kartu" opozicije u RS-u, pokušavajući smjeniti Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najutjecajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno uvjerava Miloševića kako je u RS-u sve uredu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?