u odžaku Dani sjećanja

Počast stradalome hrvatskom puku podvučijačkoga kraja

Počast stradalome hrvatskom puku podvučijačkoga kraja
25.05.2019.
u 12:14
Pogledaj originalni članak

Manifestacijom “Dani sjećanja” od 1996. u neprekinutom nizu od 23 godine općina Odžak se kroz razne sadržaje prisjeća na veliko stradanje žitelja svoga kraja. Križnim putem Smrekovac - Odića brdo započela je ta tradicionalna manifestacija koju potpisuju župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala te HKD Napredak Podružnica Odžak. Župnik iz Potočana fra Anto Zrakić u svom je obraćanju podsjetio na veliku tragediju i stradanje koje je hrvatski narod odžačkog kraja pretrpio na koncu Drugog svjetskog rata. Pozvao je okupljene vjernike da se u svojim molitvama sjete svih stradalih na tim posavskim prostorima. Na uređenim stazama na križnom putu sudjelovao je velik broj vjernika i župljana.

U okviru ovogodišnjih “Dana sjećanja” u Centru za kulturu u Odžaku povjesničar Stjepan Marčetić govorio je o temi “Odžak i odžačka Posavina 1945. godine”. Magistar Marčetić zapravo je predstavio svoj znanstveni rad koji je svojedobno obranio na Sveučilištu u Zadru. Središnja tema povijesne priče je ratna operacija vođena na koncu Drugog svjetskog rata na prostoru Podvučijaka. Autor je prezentirao mnoštvo povijesnih podataka prikupljenih iz domaćih i inozemnih izvora. - Objektivno sam se služio dostupnim izvorima iz oprečnih političkih i svjetonazorskih izvora - naglasio je autor. Magistar Marčetić upoznao je nazočne kako je dobro što su se u međuvremenu otvorili arhivi koji su donedavno građu držali u “bunkeru” te se lakše mogu provjeravati određeni sadržaji. Zanimljivo je također da se ta tema sve češće spominje među povjesničarima, ali i kao nadahnuće za književno stvaranje pri čemu je spomenut roman Željka Gorete “S druge strane ciljnika”, rečeno je tijekom prezentacije.

Središnje obilježavanje “Dana sjećanja” bit će danas (subota) u Posavskoj Mahali gdje je od 10 sati planirano polaganje vijenaca i molitva kod spomen-parka, lani otvorenog spomeničkog kompleksa u znak trajnog sjećanja na ogromno stradanje hrvatskoga puka podvučijačkoga kraja. Općina Odžak manifestacijom “Dani sjećanja“ čuva sjećanje na tragična događanja podvučijačkog kraja. Svetu misu predvodit će mons. dr. Franjo Komarica. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.