Hrvatski premijer

Plenković pozdravio potpisivanje Protokola na SSP između BiH i EU-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Plenković pozdravio potpisivanje Protokola na SSP između BiH i EU-a
15.12.2016.
u 15:30
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u četvrtak potpisivanje protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i BiH, kojim se uzima u obzir ulazak Hrvatske u EU čime bi Hrvatska trebala ojačati poziciju na bosanskohercegovačkom tržištu.

 Protokol su u četvrtak u Bruxellesu potpisali slovački premijer Robert Fico i povjerenik za proširenje Johannes Hahn i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 "Mislim da je izuzetno dobro da je potpisan protokol na  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je nakon tri i pol godine uzeto u obzir članstvo Hrvatske u EU. To će biti pozitivan iskorak za gospodarske i trgovinske odnose između BiH i Hrvatske osobito za sve naše gospodarske subjekte", rekao je Plenković.

 Bosna i Hercegovina dugo je odbijala potpisati taj protokol i ona je zadnja od zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja koja je to učinila.

 Nakon što je Hrvatska ušla u EU-u, 1. srpnja 2013. automatski je istupila iz Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA). Stoga su zemlje jugoistočne Europe koje su ostale u CEFTA-i trebale potpisati protokole na svoje SSP-e kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU.

 Bosanskohercegovačke vlasti dugo nisu htjele prihvatiti načelo zadržavanja tradicionalnog opsega trgovine i tražile su dodatnu zaštitu za svoju proizvodnju uvođenjem viših carinskih stopa za hrvatske proizvode, što je izravno protivno tom načelu.

 Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u srpnju 2016. Njegovim potpisivanjem stekli su se uvjeti za početak bescarinskog uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko tržište od početka sljedeće godine.

 Premijer Plenković je rekao da je Hrvatska spremna potpisati s Bosnom i Hercegovinom sporazum o suradnji u europskim pitanjima i poslati svoje stručnjake u Sarajevu koji bi pomogli u ispunjavanju upitnika, koji je povjerenik Hahn predao bosanskohercegovačkim vlastima. 

 Upitnik je važan dio postupka izrade mišljenja koje je Komisija dužna napraviti u vezi sa zahtjevom BiH za članstvo u EU-u. 

 "Želimo pomoći kolegama u BiH da ispune tu zahtjevnu administrativnu zadaću. Želimo biti onaj čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe koji svojim vanjskopolitičkim položajem, a koji je  vrlo stabilan jer imamo samouvjerenu i pouzdanu poziciju članice EU-a i NATO-a, može i hoće pomoći u stabiliziranju procesa. To će biti politika Hrvatske, politika moje vlade i za to ću se kontinuirano zalagati", rekao je Plenković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.