APSURD

Plaćaju skupe odmore u svojim hotelima na moru

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Plaćaju skupe odmore u svojim hotelima na moru
16.05.2014.
u 09:08
Federacija BiH ima 200 svojih objekata na jadranskoj obali, ali ih ne mogu koristiti
Pogledaj originalni članak

Svake godine građani BiH izdvajaju tisuće maraka za plaćanje ljetovanja na hrvatskoj obali, dok njihova imovina u Hrvatskoj propada ili njome, pak, upravlja netko drugi.

Vrijedna imovina

Naime, BiH, odnosno njene kompanije i institucije, posjeduje više od 200 objekata na jadranskoj obali. Prema službenim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, BiH u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od čega je 70 posto u Hrvatskoj. Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu KM. Budući da objekti nikada nisu vraćeni, bh. građani od te imovine godinama nemaju nikakve koristi, a cijene smještaja u tim istim hotelima i vilama nerijetko plaćaju veoma skupo. Prema informacijama Agencije za privatizaciju FBiH, knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi oko 700 milijuna KM, a tržišnu je teško procijeniti. Primjera radi, u Trogiru BiH ima odmaralište nekadašnjeg kombinata “Borac” iz Travnika. U Gracu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotela ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel “Valter Perić” je imovina Elektroprivrede BiH, rudnici Zenica, Đurđevak, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište “Rudari” te hotel “Đuro Salaj”. Željeznice BiH vlasnik su jadranskih odmarališta “Sobraćajci” i “Vila Bosanka”, te suvlasnik u odmaralištu “Trgovci”. Odmaralište imaju i Fabrika duvana Mostar, “Merkur” Mostar, odmaralište Agrokomerca je u Dubrovniku. BiH ima svoje hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske Hidrogradnje.

Tvrtke u stečaju

Zaposlenici Agencije za privatizaciju u FBiH nakon istraživanja otkrili su vrijedna zemljišta i objekte travničkog Borca te Krivaje. Riječ je o imovini koja nikada nije bila upisana u početnu bilancu. Zanimljivo je spomenuti i kako se uglavnom radi o imovini koja je u vlasništvu tvrtki koje su danas u stečaju ili propadaju, čiji radnici plaće nisu primili mjesecima, te bi prodaja ili, pak, stavljanje te imovine u funkciju vlasnicima pomoglo izmirenju obveza prema radnicima. Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić nekoliko je puta naglašavao kako se na ovaj način gube velika sredstva. “Gubici su stvoreni jer imovina nije u funkciji, netko je drugi koristi i poduzeća koja su formirana na njoj su pred stečajem. Uz to, mnogo imovine je skriveno zbog mešetara”, ponovio je u više navrata u izjavama medijima Hasić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.