Na sajmu predstavljena rješenja

‘Pametne kuće’ omogućit će nadzor zdravlja ukućana

‘Pametne kuće’ omogućit će nadzor zdravlja ukućana
15.04.2016.
u 10:02
Pogledaj originalni članak

Brojni posjetitelji obišli su jučer štandove mostarskog sajma za koji kažu da se uistinu ima što vidjeti. Organizatori su se potrudili da ovogodišnji sajam bude bolji od prethodnih, u čemu su, slažu se brojni posjetitelji, i uspjeli. U širokoj ponudi svi mogu pronaći neke od sadržaja za sebe, od najmlađih do ozbiljnih poslovnih ljudi i uspješnih kompanija. Ono što je privuklo našu pozornost su “pametne kuće”, nešto što je nekada bilo u domeni znanstvene fantastike, danas postaje stvarnost. Naime, na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru jedna od najvećih svjetskih telekomunikacijskih i informatičkih kompanija ZTE predstavila je svoja hardverska i softverska rješenja za “pametne kuće” i “pametne gradove”. Koncept “pametnih kuća” i “pametnih gradova” podrazumijeva uporabu suvremene informatičke opreme pri upravljanju gradskom i kućnom infrastrukturom, a krajnji cilj je racionalizacija troškova i povećanje kvalitete života.

Procjenjuje se kako će 2018. godine vrijednost tog segmenta na svjetskom tržištu iznositi oko 100 milijardi dolara. ZTE-ova platforma Zandra već danas nudi mogućnost daljinskog videonadzora u kućama, zatim daljinskog upravljanja grijanjem i rasvjetom, sigurnosne senzore i slično, a sve to preko jednostavne aplikacije dostupne na mobilnim telefonima.

Kompanija planira u bliskoj budućnost provesti rješenja koja će omogućiti nadzor zdravlja ukućana (mjerenje pulsa i krvnog tlaka, razine šećera u krvi i slično). Kineska korporacija ZTE u više od 160 zemalja diljem svijeta zapošljava oko 60.000 ljudi.

Aktivna je na svim poljima informacijske i telekomunikacijske industrije preko softverskih rješenja za pružatelje telekomunikacijskih usluga, do “cloud” usluga. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.