Na sajmu predstavljena rješenja

‘Pametne kuće’ omogućit će nadzor zdravlja ukućana

15.04.2016.
u 10:02

Brojni posjetitelji obišli su jučer štandove mostarskog sajma za koji kažu da se uistinu ima što vidjeti. Organizatori su se potrudili da ovogodišnji sajam bude bolji od prethodnih, u čemu su, slažu se brojni posjetitelji, i uspjeli. U širokoj ponudi svi mogu pronaći neke od sadržaja za sebe, od najmlađih do ozbiljnih poslovnih ljudi i uspješnih kompanija. Ono što je privuklo našu pozornost su “pametne kuće”, nešto što je nekada bilo u domeni znanstvene fantastike, danas postaje stvarnost. Naime, na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru jedna od najvećih svjetskih telekomunikacijskih i informatičkih kompanija ZTE predstavila je svoja hardverska i softverska rješenja za “pametne kuće” i “pametne gradove”. Koncept “pametnih kuća” i “pametnih gradova” podrazumijeva uporabu suvremene informatičke opreme pri upravljanju gradskom i kućnom infrastrukturom, a krajnji cilj je racionalizacija troškova i povećanje kvalitete života.

Procjenjuje se kako će 2018. godine vrijednost tog segmenta na svjetskom tržištu iznositi oko 100 milijardi dolara. ZTE-ova platforma Zandra već danas nudi mogućnost daljinskog videonadzora u kućama, zatim daljinskog upravljanja grijanjem i rasvjetom, sigurnosne senzore i slično, a sve to preko jednostavne aplikacije dostupne na mobilnim telefonima.

Kompanija planira u bliskoj budućnost provesti rješenja koja će omogućiti nadzor zdravlja ukućana (mjerenje pulsa i krvnog tlaka, razine šećera u krvi i slično). Kineska korporacija ZTE u više od 160 zemalja diljem svijeta zapošljava oko 60.000 ljudi.

Aktivna je na svim poljima informacijske i telekomunikacijske industrije preko softverskih rješenja za pružatelje telekomunikacijskih usluga, do “cloud” usluga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije