Srčani bolesnici ogorčeni

Pacijenti na holter EKG-a čekaju i po pola godine

Pacijenti na holter EKG-a čekaju i po pola godine
31.01.2018.
u 21:15
Pogledaj originalni članak

Većinu građana je određeni zdravstveni problem bar jednom u životu natjerao posjetiti liječnika i napraviti neku od pretraga. Samim tim susreli su se i s listama čekanja na pregled koji su trebali obaviti, piše Večernji list BiH. Ako niste “hitan slučaj”, u bh. bolnicama možete na listi čekanja provesti od tjedan dana do šest mjeseci, pa i godine dana. Kad je čovjek bolestan, svaki mu je problem hitan i želi ga odmah riješiti, a kad su u pitanju srčani problemi, panika je tim veća zbog straha da bi srce u bilo kojem trenutku moglo prestati kucati.

Razlike od bolnice do bolnice

Srčani bolesnici često su prisiljeni odlaziti kardiologu privatno jer u državnim bolnicama na holter moraju čekati mjesecima. Spomenimo kako je holter EKG-a 24-satni postupak kojim se pomoću holter-uređaja kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti Prema saznanjima medija, u Republici Srpskoj pacijenti na holter EKG-a čekaju i po pola godine. Na taj pregled čeka se i u SKB-u Mostar koji ima dva takva uređaja, ali neusporedivo kraće nego u RS-u. Iz UKC-a ističu kako se, imajući u vidu kako je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi koja zbrinjava pacijente iz čitavoga RS-a, lista čekanja na određen pregled ne razlikuje mnogo od lista čekanja na taj isti pregled u drugim zdravstvenim ustanovama u regiji. - Čak su liste čekanja kod nas znatno kraće. U Klinici za kardiologiju UKC-a duljina čekanja za snimanje holter EKG-a trenutačno je pet mjeseci. Holter se svakodnevno radi i hospitaliziranim i ambulantnim pacijentima - kaže šefica te klinike Tamara Kovačević Preradović. - Duljina čekanja na postavljanje holtera ovisi isključivo o medicinskoj indikaciji. Pacijenti koji su indicirani kao hitni slučajevi od ordinirajućega kardiologa ne čekaju na taj pregled, nego se holter postavlja odmah - ističe Preradović. Koliko se na taj uređaj čeka u SKB-u Mostar, pitali smo Andrijanu Pandžu, glasnogovornicu ove ustanove. - Naša bolnica ima dva takva uređaja, a pacijenti na njih čekaju između mjesec i pol i dva mjeseca - kazala nam je Pandža. Oni koji nemaju novca, nemaju drugog izbora nego se naoružati velikim strpljenjem jer im, u najboljem slučaju, ne gine čekanje od mjesec i pol dana.

Iskustva pacijenata

Marku V. iz Banje Luke nedavno je pozlilo te je završio na hitnoj pomoći. Nakon što mu je pružena prva pomoć, upućen je obiteljskom liječniku. Uslijedile su razne pretrage i na koncu je upućen kardiologu. Tek tada kreću njegove muke jer su mu u UKC-u rekli da na red za holter može doći tek krajem travnja. S obzirom na to da se loše osjeća, odlučio je da neće čekati, nego će otići kod privatnika kod kojeg holter košta 100.

- Nemam izbora nego otići privatniku jer mi ne pada na pamet čekati travanj - kazao je. Slično iskustvo imala je i Vedrana Š. s razlikom što je, zato što nije imala novca za odlazak privatniku, na holter čekala gotovo puna četiri mjeseca. - U travnju sam doživjela moždani udar, nakon čega mi je kardiolog propisao nošenje holtera kako bi mi odredio terapiju. Odmah sam uzela uputnicu, ali sam na termin čekala četiri mjeseca. Točnije, na red sam došla 1. kolovoza. Nisam imala izbora jer za privatne preglede nemam novca - kazala je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.