nastaju kada je protok krvi blokiran i ne može doći do vašeg mozga

Ovo su najbolje prehrambene navike za smanjenje rizika od moždanog udara

Ovo su najbolje prehrambene navike za smanjenje rizika od moždanog udara
20.07.2022.
u 13:48
Pogledaj originalni članak

Moždani udar može biti zastrašujući, traumatičan događaj. Moždani udari nastaju kada je protok krvi blokiran i ne može doći do vašeg mozga, što može biti posljedica oslabljenih arterija ili pucanja krvnih žila. Iako je zastrašujuće o tome razmišljati, dobra vijest je da često možete smanjiti rizik od moždanog udara.

Moždani udar može biti zastrašujući, traumatičan događaj. Moždani udari nastaju kada je protok krvi blokiran i ne može doći do vašeg mozga, što može biti posljedica oslabljenih arterija ili pucanja krvnih žila. Iako je zastrašujuće o tome razmišljati, dobra vijest je da često možete smanjiti rizik od moždanog udara.

Osobe sa srčanim problemima, dijabetesom, visokim krvnim tlakom i visokim kolesterolom imaju veći rizik od moždanog udara. Zbog toga je pronalaženje plana prehranekoji može pomoći u smanjenju rizika od ovih kroničnih bolesti ključno za sprječavanje ili smanjenje rizika od moždanog udara.

Jedite zdrave masti i omega-3 masne kiseline

“Zdrave masti i omega-3 pomažu mozgu da ostane zdrav i mogu pomoći u obrani od bolesti mozga. Vrhunska hrana sa zdravim mastima su sjemenke lososa, avokado i chia”, kaže Morgyn Clair, dijetetičarka i nutricionistica.

Jedite malo natrija

“Visoki unosi natrija povezani su s hipertenzijom, što pridonosi riziku od moždanog udara. Istraživanja su pokazala da umjeren unos natrija ima pozitivan učinak kada je riječ o moždanom udaru”, kaže Clair.

Jedite puno vlakana

U analizi koja je pokrila više od 8900 slučajeva moždanog udara, utvrđeno je da jedenje vlakana pomaže smanjiti rizik od moždanog udara. Ovo smanjenje rizika bilo je oko 12% na svakih 10 grama dodanih vlakana tijekom dana, navodi se u izvješću.

Ograničite unos crvenog mesa

Još jedna važna prehrambena navika za prevenciju moždanog udara je ograničavanje vaše konzumacije crvenog mesa, uglavnom zbog visokog sadržaja zasićenih masti, piše Eatthis.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.