Nikola Lovrinović

Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili

Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili
30.05.2018.
u 21:53
Pogledaj originalni članak

Nama ne treba ničija zaštita, već razumijevanje, pa i kolega Srba i Bošnjaka. Pitanje je tko će to prije shvatiti. Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili, rekao je za N1 Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Lovrinović je istaknuo da je rasprava o izvješću Europske komisije o BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine završila. Objasnio je da se radi o informaciji koju zastupnici mogu samo primiti k znanju.

Izrazio je optimizam nakon što je skupština NATO-a usvojila deklaraciju kojom potiče ostale države članice da pomognu BiH u stvaranju uvjeta za aktiviranje aktivacijskog plana.

"Ove godine bi trebalo biti značajnih pomaka u aktiviranju MAP-a", rekao je Lovrinović.

Komentirao je tvrdnju Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH da je izvršen državni udar prilikom zaustavljanja migranata i izbjeglica na ulaz u HNŽ.

"To su teške riječi bez argumentacije, govoriti o državnom udaru. Mislim da je gospodin ministar, ne uvažavajući prava i obveze svih institucija, iznosio teške optužbe. O migrantima ćemo razgovarati na sjednici Parlamenta, ali ministra nema. Tražili smo njegovu nazočnost da nam objasni što se događa. Tražimo puno odgovora", kazao je Lovrinović za N1.

Naglasio je da "nije protiv humanitarne dimenzije" u slučaju dolaska migranata i izbjeglica u BiH.

Lovrinović je također naglasio da mora doći do izmjena Izbornog zakona i to u skladu s presudama Ustavnog suda.

"Zakonsko rješenje će se morati naći. Mislim da će se i dalje razgovarati o mogućim rješenjima. Ovog trenutka ne znamo jasnu situaciju. Neprimjereno je da mijenjamo nešto što je iznimno važno dva ili tri mjeseca prije izbora", objasnio je Lovrinović.

Ukazao je da početkom sljedećeg mjeseca HDZ BiH počinje s predlaganjem kandidata za općte izbore i da će oni biti poznati za desetak dana.

Upitan za razjedinjenost unutar političkih stranaka s hrvatskim predznakom, odgovorio je kako je to nepotrebno.

"To je do onih koji ne žele poštovati pravila HNS-a. Mi pokušavamo kroz HNS dati odgovor svima koji pokušavaju da Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika. HNS nema mehanizme da nekog obveže do neprimjerene stege", objasnio je.

Ukazao je da je plan B HDZ-a BiH i "svaki drugi plan da Hrvati budu politički zastupljeni u BiH".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
kosovo99
13:14 31.05.2018.

Sa HDZ je sve dogovoreno, imate 33,3 procenta vlasti u Državi , 50% u FBiH, takođe i u Kantonima, preduzećima, ambasadama. Šta sada plan "C"??? Pa dobro, plan "C" je treća sreća - HDZ BiH nije imao sreće po treći put i prema tome razgulite u vašu lijepu prvu domovinu! To što ćete zatehnuti žicu do kraja - svakako! Niste ljudi ako to ne učinite! Onda će biti - što mora biti!