KORIDOR

Ove godine će izgraditi dionicu Počitelj - Zvirovići

Foto: 'zeljko hladika'
Ove godine će izgraditi dionicu Počitelj - Zvirovići
28.01.2014.
u 09:52
- U ovoj će godini biti završeno i pušteno u promet 35 posto cjelokupnog koridora Vc, najavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH
Pogledaj originalni članak

Nakon niza problema koji godinama prate izgradnju autoputa na koridoru Vc, kao što su kašnjenje u donošenju regulacijskih planova, neriješeni imovinskopravni odnosi, parcijalna gradnja, brojne afere tijekom gradnje, bankroti i stečajevi izvođača radova i druge, ove godine je najavljene pojačana izgradnja na projektu nazvanog pokretačem razvoja BiH.

Pojačana izgradnja

- U ovoj će godini biti završeno i pušteno u promet 35 posto cjelokupnog koridora Vc, najavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Dakle, već početkom 2015. godine, bh građani će se voziti raznim dionicama koridora u ukupnoj duljini od 102 kilometra autoceste. U ovom trenutku nezaposlenosti, važno je istaknuti da će na toj izgradnji biti angažirano oko pet tisuća bosanskohercegovačkih radnika iz devedeset domaćih kompanija. Planiran je novi investicijski ciklus na dionicama Počitelj - Zvirovići (11 km), Drivuša - Donja Gračanica (9 km), Žepče - Doboj jug (38 km) i Tarčin - Konjic (21 km).

- Radovi teku planiranom dinamikom, bez obzira na vremenske uvjete, jer se radi na objektima na koje niske temperature ne utječu, kao što su tuneli i vijadukti. Zima utječe na radove na samoj trasi, odnosno na asfaltiranje, taj dio posla smo već uglavnom završili, a preostali dijelovi bit će urađeni kad vremenske prilike to dopuste, vjerojatno već u ožujku. Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. godini usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta. Autoceste su pokretač razvoja BiH, kazao je Karić, tvrdeći kako je najveći izazov povezivanje bh. gospodarskih središta Mostara, Sarajeva, Bihaća i Tuzle.

Utrostručena cifra

Autocesta na koridoru Vc koji povezuje Budimpeštu i Ploče na dijelu koji prolazi kroz BiH u dužini od 336 kilometara, od čega je kroz FBiH 285 kilometara, mogla bi biti završena 2021. godine. Važno je i naglasiti, prvobitno planirana cifra od oko 2,5 milijardi eura, koja je spominjana na početku gradnje, u najblažem slučaju će se utrostručiti. Predviđaju to i u poduzeću Autoceste FBiH u svom dokumentu o planovima za ovu godinu gdje procjenjuju ukupne troškove na okončanju projekta koridor Vc i na osam milijardi eura!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.