kontrola u HNŽ-u

Otkriveno devet neprijavljenih radnika, zapečaćeno šest objekata

Otkriveno devet neprijavljenih radnika, zapečaćeno šest objekata
17.01.2019.
u 15:16
Pogledaj originalni članak

Inspektori Porezne uprave FBiH su na području Hercegovačko-neretvanske županije izvršili 20 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, djelatnost priređivanja igara na sreću i druge uslužne djelatnosti.

Inspektori te uprave otkrili su devet neprijavljenih radnika, šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i tri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je šest objekata, a u 14 slučajeva izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 40 200 KM. 

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.

Ističu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom osigurana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga pripadajuća prava prema osnovi radnog odnosa. Zbog toga ne treba bježati od inspektora Porezne uprave.

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani, poručuju iz te uprave. 

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave toj upravi.

"Vaš odziv nije „cinkarenje". Oni koji to nazivaju „cinkarenjem" ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu", navodi se u priopćenju Porezne uprave FBiH, prenosi Pogled.ba. 

Porezna uprava poziva računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.