11. godina od formiranja

Oružane snage od formiranja funkcioniranju s ograničenim resursima i proračunom

Oružane snage od formiranja funkcioniranju s ograničenim resursima i proračunom
01.12.2016.
u 20:58
Pogledaj originalni članak

Prošlo je 11 godina od kako su se politički i vojni dužnosnici u Bosni i Hercegovini dogovorili da oforme jedinstvene Oružane snage i jedno Ministarstvo obrane, a ta obrambena reforma, zbog dugih pregovora i napravljenih kompromisa, i danas se naziva najuspješnijom reformom u poslijeratnoj BiH.

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom i akademijom u Domu Oružanih snaga u Sarajevu svečano je večeras obilježena 11 godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH, odnosno, kako je rečeno, najznačajniji datum u obrambenom sustavu BiH ili rođendan Oružanih snaga.

Uz isticanje da ove dvije institucije zajednički rade kako bi ispunjavale sve zadatke koji se pred njih stavljaju, zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić podvukao je da Oružane snage od formiranja funkcioniranju s ograničenim resursima i proračunom koji otežava izvršavanje redovnih zadataka.

- Često se broj zadataka koji je pred nama povećava, a s druge strane resursi za njihovo izvršenje se smanjuju - kazao je Jusić, dodajući da se ne radi samo o novčanim sredstvima nego i o smanjenju materijalnih resursa koji se često ne obnavljaju dinamikom kojom se troše ili zastarijevaju.

Napomenuo je da su za izvanredne rezultate koje pripadnici Oružanih snaga ostvaruju iz godine u godinu zaslužni upravo zaposlenici koje nastoji doseći standarde, a posebno kada je u pitanju pomoć civilnom sektoru, ali i kada je u pitanju njihovo sudjelovanje u mirovnim misijama.

Kao drugi faktor uspješnosti rada naveo je angažman Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BIH koji su odlukama stvarali pretpostavke za djelovanje te ih je pozvao da nastave pružati podršku Oružanim snagama i da nakon stjecanja mogućnosti osiguraju postepeno povećanje sredstava neophodnih za modernizaciju Oružanih snaga.

Za uspjeh je zaslužan, kaže zamjenik ministrice, i kontinuiran rad s međunarodnim organizacijama i partnerima jer bi se bez ove pomoći, suočavali s još većim poteškoćama u realizaciji brojnih projekata.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo Pregled obrane i Plan modernizacije Oružanih snaga što je bio jedan od kompleksnih poslova koje je trebalo obaviti prije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Na kraju je istaknuo da je proces knjiženja perspektivne vojne imovine u poodmakloj fazi, dodajući da se na terenu susreću s nekim poteškoćama poput nesređenih podataka u katastru te je od međunarodnih faktora zatraženo da se daljnje knjiženje nastavi kroz pojedine cikluse MAP-a.

Ovom prijmu nazočili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti  svih razina vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog i vojnog kora, predstavnici NATO štaba i EUFOR-a u Sarajevu, predstavnici međunarodnih organizacija te veleposlanstva. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.