sjednica

Održana sjednica Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH

Održana sjednica Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH
18.04.2016.
u 16:03
Pogledaj originalni članak

Komisija za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, uz usvojena tri tehnička amandmana.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ovog zakona radi daljnjeg usklađivanja s odgovarajućim direktivama Europske unije u ovoj oblasti i otklanjanja nejasnoća nastalih u procesu provođenja zakona.

Izmjenama Zakona, između ostalog, otklanjaju se nepreciznosti u vezi s primjenom sistema digitalnih tahografa.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu u dijelu za koji je nadležna, a to je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Prilikom razmatranja izvještaja ovih dviju institucija članove Komisije, između ostalog, zanimalo je dokle se došlo kada je u pitanju proces digitalizacije.

Tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić je kazao da su praktično stvorene sve pretpostavke za ubrzan proces digitalizacije.

Po njegovim riječima, započela je druga B faza.

- Formirana je Komisija, što je bio najsloženiji problem, jer su uključeni tu entiteti, entitetski servisi. Ne očekujemo bilo kakve poteškoće, financijska sredstva su osigurana iz kapitalnih investicija. Očekujemo da Komisija vrlo brzo uradi svoj dio. Radi se o vrlo stručnim ljudima koji su u tom poslu dugi niz godina - rekao je Pejić.

Dodao je da su za prvu A fazu već izdate dozvole za tri javna servisa.

- Sad je bitno da ova druga B faza bude što prije. Nažalost, kasnimo, ali da makar to kašnjenje bude što kraće - rekao je Pejić.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora RAK-a Predrag Kovač je kazao da su sva tri javna servisa u BiH dobila dozvolu za prvu fazu, te da se trenutno nalaze u eksperimentalnoj fazi puštanja programa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.