Livno

Održana petodnevna vježba Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, CZ, MUP-a i GSS HBŽ na jezeru Mandek

22.03.2016.
u 09:00
Cilj vježbe je obučiti civilne i vojne strukture kako bi koordiniranom akcijom što bolje odgovorili izazovima i pomogli civilnim strukturama u slučaju nesreće
Pogledaj originalni članak

U Livnu je održana petodnevna vježba “Operacija traganja i spašavanja”, koju na području vojarne Oružanih snaga BiH na Orlovači i jezeru Mandek izvode pripadnici 1. pješačke bojne 4. pješačke brigade OS BiH, pripadnici EUFOR-a, postrojbe za potporu MUP-a Hercegbosanske županije, Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite HBŽ-a.

Cilj vježbe je obučiti civilne i vojne strukture kako bi koordiniranom akcijom što bolje odgovorili izazovima i pomogli civilnim strukturama u slučaju nesreće. ‘Nesreća’ je u ovom slučaju bila ‘puknuće’ brane na jezeru uslijed potresa, što je ugrozilo lokalno stanovništvo, koje je trebalo spašavati, ukazati im prvu pomoć na licu mjesta, evakuirati te odsječene i ozlijeđene uz pomoć čamaca i helikoptera OS BiH prebaciti na sigurno.

Uz ostale sudionike vježbe, manifestaciji su nazočili i načelnik Stožera EUFOR-a, mađarski brigadni general Zoltan Mihocza, koji nam je, među ostalim, kazao:

- Ovo je nova faza u suradnji EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, koji su bili nositelj zadatka, a mi ostali potpora. Bitna je bila uloga i specijalnih snaga MUP-a, CZ, kao i GSS-a koji su uspješno obavili zahtjevne zadatke. Bitno je i to da su OS sada kapacitirane i sposobne, zajedno s kolegama iz civilnih institucija, održavati vježbe. Vježba se tiče operacija pomoći i uklanjanja posljedica nesreća. Pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik 1. pješačke bojne, 4. pješačke brigade OS BiH, istaknuo je:

- Vježba je pokazala da je naša postrojba, uz pomoć svih sudionika, u stanju odgovoriti na izazove nesreća koje zadese civilno stanovništvo. GSS je omogućio prelazak preko srušenog dijela brane, a detalje nam je kazao voditelj Stanice u Livnu Marino Vidović.

Sve aktivnosti su uspješno obavljene, unesrećeni su izvučeni uz pomoć planinarskih tehnika, helikoptera i čamaca, a radilo se pod pretpostavkom da u obližnjoj šumi ima i terorista, pa je valjalo odgovoriti i tom vojno-policijskom izazovu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.