Vijeće za provedbu mira

PIC odgodio sjednicu radi konzultacija, nejasno hoće li osporiti referendum

PIC odgodio sjednicu radi konzultacija, nejasno hoće li osporiti referendum
23.08.2016.
u 07:15
Pogledaj originalni članak

Visoki predstavnik jučer se konzultirao, a nastavit će i sljedećih dana prije zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC), s predstavnicima zemalja članica ove institucije, a unutar toga tijela prevladava razmišljanje da referendum u Republici Srpskoj o danu toga entiteta, koji je poništio Ustavni sud, treba osporiti i ne prihvatiti kao valjan, dok se Rusija protivi takvom tumačenju rezultata ovoga izjašnjavanja građana. Odgoda PIC-a dolazi zbog ‘dodatnih konzultacije’ što je indikativno.

Razmatra se kako donijeti odluku o, u najblažoj formi, osporavanja rezultata referenduma, do zabrane održavanja, što je već na izvjestan način nagovijestio zamjenik visokog međunarodnog predstavnika američki diplomat Bruce Burton koji je zabranio takvu aktivnost u Brčkom, gdje je i supervizor. Istovjetnu odluku donijet će i načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdeći kako neće dopustiti osnivanje općinskog povjerenstva za provedbu referenduma.

No, u svim drugim općinama i gradovima referendum će se, ako je suditi po istupima dužnosnika ovoga entiteta, ali i stajalištima vlasti i oporbe, održati bez obzira na sve odluke PIC-a i međunarodne zajednice. Čak i u slučaju da se donese odluka o eventualnim smjenama dužnosnika, ništa neće pokolebati organizatore referenduma koji 25. rujna planiraju okupiti građane na referendumskom izjašnjavanju.

Vlasti u RS-u u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice ističu kako je i referendum o neovisnosti Katalonije bio zabranjen, ali ipak održan, premda je kasnije Ustavni sud Španjolske ipak osporio njegove rezultate. B

ilo kakva rigidna odluka međunarodne zajednice o referendumu zasigurno će samo dodatno motivirati građane, Srbe u Republici Srpskoj, da u još većem broju dođu na birališta i potvrde kako se ne odriču da dan toga entiteta bude 9. siječnja, što se uostalom potvrdilo i na početku godine kada je pred velikim brojem obiteljskih domova u RS-u, što nije bio običaj prijašnjih godina, izvješena srpska zastava.

Od zabrane referenduma najviše strahuje oporba u RS-u koja vjeruje kako će time Dodiku i SNSD-u još više porasti popularnost uoči lokalnih izbora zakazanih za 2. listopada. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.