ČETVERO OPTUŽENIH ZBOG REFERENDUMA U RS

Obustavljena istraga protiv Dodika, Cvijanović, Ivanića i Šarovića

Obustavljena istraga protiv Dodika, Cvijanović, Ivanića i Šarovića
13.07.2017.
u 16:39
Pogledaj originalni članak

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi s referendumom u RS. Optužnica je podignuta protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provedbu referenduma, prenosi hms.ba

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao zastupnici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužitelj i zamjenik voditelja Odjela III Tužiteljstva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru, Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli, Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpczu i Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.9.2016. godine te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.