Blagdani

Obitelji će se okupiti za Uskrs uz tradicionalne običaje i trpezu

Obitelji će se okupiti za Uskrs uz tradicionalne običaje i trpezu
05.04.2023.
u 07:30
Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Brojni ga žele provesti doma ili s najbližima, pa makar u tuđini. Na stolovima će se naći neizostavne pisanice te kuhana šunka i mladi luk
Pogledaj originalni članak

Blagdani su pred vratima. Katolički vjernici ušli su u Veliki tjedan. Dijaspora se priprema za dolazak. Deseci tisuća njih krenut će kući. Također, neki će u suprotnom smjeru, članovima obitelji koji ne mogu dobiti slobodne dane, piše Večernji list BiH.

U trgovačkom centru u Mostaru osjeća se bolje raspoloženje.

Riba i vino u petak

- Kuhana šunka, mladi luk i jaja. To mora biti na trpezi. Naravno, na Veliki petak bit će ribe i krumpira, a popit će se i čaša crnog vina - smije se gospođa koju smo zatekli u kupnji, a po namirnicama smo zaključili da se priprema za Uskrs. Kaže da će doći djeca, kao i prijatelji koji žive vani. - Ne mislim štedjeti. Nije mi lako s mirovinom, ali za blagdane svega mora biti, pa i da ću gladovati idućih tjedana. Okupe se djeca, prijatelji i sreći nema kraja. Naravno, tih dana ću nazočiti i svetoj misi jer u tome je bit najvećeg kršćanskog blagdana - kaže nam gospođa. Sačuvat će se i običaji poput bojenja jaja.

- Umjetna bojila sve se više izbacuju iz upotrebe. Iskreno, jedne godine smo probali i kad sam vidjela da je boja prodrla unutra, rekla sam da ih više nikad neću koristiti, a i znam mnogo njih koji odustaju. Pisanice inspirirane biljkama su najljepše - ističe. Upravo na stranici green.hr navode se materijali za koje možda niste znali, ali su odlična zamjena za umjetna bojila. - Umjesto umjetnih boja, za bojenje pisanica možete koristiti razne biomaterijale poput ljuske crvenog luka, crveni kupus, kurkumu, ciklu, sok iz kompota, kopar, špinat ili čak kavu. Ovo je super način da iskoristite ono što bi se često gledalo kao otpad te odličan projekt koji možete raditi sami ili u društvu. Pripremili smo vam kratke upute, a prije svega moramo napomenuti da će boja ljuske jajeta utjecati na konačnu boju: za svjetliju boju koristite jaja blijede ljuske, a za tamnije boje koristite tamnija jaja - naglašavaju.

Uskrs će se slaviti i vani. Možda i rekordan broj ljudi iz ovih krajeva ostat će u Njemačkoj za blagdane. Budući da će se u BiH potrošiti od 100 do 300 KM za blagdansku košaricu, RTL je radio priču iz Bavarske da provjeri tamošnju situaciju. Tako poslovođa dućana u Münchenu Dino Martić, kod kojeg rado dolaze kupci s Balkana, kaže da su u nabavi cijene skočile od 20 do 100 posto. Ono što bi se platilo 50 eura prije aktualne krize, sada je barem 70.

Međutim, namirnice će se kupovati, a Uskrs slaviti s jednakim žarom. Od drugih običaja za Uskrs, tu je i pomoć potrebitima. Diljem župa u BiH i dijaspori u tijeku su humanitarne akcije. Pomaže se siromašnima, da i oni osjete duh blagdana i da se osjećaju prihvaćeno u današnjem društvu. Što se tiče solidarnosti, ona je potrebna i kad je u pitanju spomenuta kupnja. Tako je poželjno da se željene namirnice kupe navrijeme, a da se ne čeka posljednji tren. Na Veliki četvrtak radno vrijeme će biti uobičajeno, dok će na Veliki petak većina trgovina zatvoriti oko podne. Ako donekle i dopustimo radnicima trgovačkih lanaca da predahnu, to će biti teže u slučaju graničnih policajaca.

Gužve na granicama

- Očekujemo gužve tijekom četiri dana Velikog tjedna, u petak nakon posla te subotu bit će najveće gužve i tada se očekuje najveći priljev vozača. Navikli smo na to. Ovo je takav posao, a opet će biti vremena i za druženje, samo da sve prođe u najboljem redu - priča nam sugovornik s granice Gorica - Vinjani.

Kako god, Uskrs će ponovno povezati obitelji, prijatelje, poznanike. Oživjeti davno ugašene uspomene. Probuditi sjećanja. Vratiti nas na pravi put. Jer, upravo je u tome bit blagdana, da nas usmjeri prema većim vrijednostima, izvan instant-svijeta koji se u svojoj moći samo urušava i koji svakodnevno tresu razne krize. Netko reče da već za idući Uskrs, s obzirom na to kako inflacija napreduje, možda nećemo imati što kupiti, ali uvijek će biti domaćih životinja koje daju hranu, vrtova u kojima raste mladi luk. Mi koji smo ovdje, gdje se od davnina borilo i opstajalo, krizu ćemo preživjeti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.