međuvladina organizacija

O Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA)

O Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA)
06.11.2017.
u 15:47
Pogledaj originalni članak

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) je međuvladina organizacija koja podržava regionalnu suradnju javnih administracija Zapadnog Balkana. Aktivnosti ove organizacije podržava Europska komisija (EK) kroz osiguranje financijskih sredstava, a operativne troškove financiraju države članice putem godišnjih doprinosa.
Države članice ReSPA su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, a predstavnici Kosova sudjeluju u ReSPA aktivnostima koje financira EK.

ReSPA ima svrhu da podrži vlade regije Zapadnog Balkana u razvoju bolje javne uprave, javnih službi i ukupnog sustava upravljanja za svoje građane i gospodarstvo kao i u pripremama za članstvo u Europskoj uniji.

U području javne uprave u zemljama Zapadnog Balkana, ReSPA služi kao regionalno središte inovacija u istraživanju politika, razmeni znanja i programima povezivanja.

Tematska područja kojima se ReSPA bavi su: reforma javne uprave; europske integracije; upravljanje ljudskim resursima i razvoj ljudskih resursa; e-upravljanje; etika i integritet; javne nabavke; javno-privatno partnerstvo; opći upravni postupci i upravni spor; kvalitetnija regulativa; kvalitet u javnoj upravi i javnim službama.

Glavni ciljevi ReSPA u razdoblju od 2016-2020 su:
• Unapređenje suradnje zemalja članica ReSPA u domenu javne uprave;
• Jačanje kapaciteta javnih uprava zemalja članica ReSPA u skladu sa zahtevima procesa europskih integracija;
• Razvoj ljudskih resursa u javnim upravama zemalja članica ReSPA u skladu sa europskim Principima javne uprave.

Ove ciljeve ReSPA ostvaruje kroz tri stuba svog Programa rada:
(1) Europske integracije: Unapređenje kapaciteta javnih uprava zemalja članica ReSPA neophodnih za uspješno provođenje procesa europskih integracija;
(2) Reforma javne uprave: Unapređenje i poboljšanje suradnje i razmene iskustava koje su vezane za aktivnosti zemalja članica ReSPA u reformi javne uprave i evropskim integracijama;
(3) Upravljanje za ekonomski rast: Osiguranje koordinacije u provođenju Dimenzije N – Efikasne javne službe kao deo stuba „Upravljanje za ekonomski rast“ Strategije „Jugoistočna Europa 2020“.

Glavna dostignuća ReSPA tijekom 2017: Više od 50 aktivnosti vezanih za umrežavanje i izgradnju kapaciteta (seminari, radionice, konferencije, studijske posete, sezonske škole, treninzi, sastanci) u kojima je sudjelovalo više od 1,500 javnih službenika iz zemalja Zapadnog Balkana i više od 200 međunarodnih i regionalnih stručnjaka; 10 regionalnih komparativnih istraživačkih projekata s preporukama za praktične politike u oblasti reforme javne uprave.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.