potpisana Deklaracija

Nulta tolerancija na korupciju u policijskoj službi

Nulta tolerancija na korupciju u policijskoj službi
12.12.2016.
u 19:40
Pogledaj originalni članak

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se 9. prosinca obilježava širom svijeta, predstavnici agencija za provedbu zakona u BiH potpisali su Deklaraciju o nultoj toleranciji prema korupciji u policijskoj službi.

Deklaracija je potpisana pod pokroviteljstvom Projekta „Jačanje provedbe zakona“ koji financira Europska unija u BiH u cilju daljnjeg unapređenja policijske službe i jačanja suradnje, koordinacije i efikasnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije - priopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.

- Poruka koju zajedno šaljemo je da je integritet policije od ključnog značaja za časno obavljanje javne službe, kao i da je u najboljem interesu javnosti zadržati najveće standarde integriteta u policijskoj profesiji - izjavio je rezidentni savjetnik Twinning projekta Friedrich Hofbauer.

Naglašavajući da korupcija narušava temeljne vrijednosti svakog demokratskog i građanskog društva, ugrožava vladavinu prava, kao i sigurnost građana, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio da „s obzirom na štetnost i opasnost koju ova sigurnosna prijetnja predstavlja, nećemo imati nikakvu toleranciju prema ovoj pojavi, posebno unutar institucija za provedbu zakona“.

- Borba protiv korupcije će ostati u vrhu prioriteta Ministarstva sigurnosti i policijskih agencija - dodao je on.

I Ministarstvo unutarnjih poslova RS je pozicioniralo borbu protiv korupcije kao jedan od prioriteta i poduzelo niz organizacijskih i zakonodavnih mjera u tom kontekstu.

- Kako bi se što uspješnije borili protiv korupcije u vlastitim redovima ojačali smo unutarnju kontrolu, a Jedinica za profesionalne standarde je ove godine prerasla u Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu. Profesionalno i efikasno postupanje policijskih službenika je jedino prihvatljivo - istaknuo je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač.

Dodao je da borba protiv korupcije ne može biti uspješna bez podrške pravosuđa kao bitnog partnera u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela.

Potpisivanjem Deklaracije, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je pokazalo opredijeljenost i ustrajnost u uspješnijoj borbi protiv korupcije, koja predstavlja ozbiljnu prijetnju razvoju i stabilnosti bh društva i podriva povjerenje javnosti u rad policije.

- Uvjeren sam da ćemo zajedničkim djelovanjem svih agencija za provedbu zakona, unapređenjem normativnog okvira, povećavanjem kapaciteta institucija, jačanjem policijskog integriteta, doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije, čime bi se učvrstilo povjerenje javnosti u rad policije i pospješilo sudjelovanja cjelokupnog društva u sprečavanju korupcije - izjavio je federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Deklaracija će biti istaknuta u službenim prostorijama i dostupna na web stranicama agencija za provedbu zakona u BiH - navodi se u priopćenju Delegacije Europske unije u BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.