Istražili smo kojim mjerama federalne vlasti namjeravaju poboljšati poslovni ambijent

Novi zakoni u FBiH će omogućiti povećanje plaća i lakše poslovanje tvrtki

Novi zakoni u FBiH će omogućiti povećanje plaća i lakše poslovanje tvrtki
29.07.2023.
u 19:17
Pogledaj originalni članak

U svjetlu inflacijskih pritisaka, koji za obilježje imaju umanjenje vrijednosti novca, odnosno rast cijena, poglavito prehrambenih proizvoda, bit će od suštinske važnosti napraviti s jedne strane cjelovitu reformu fiskalnog sustava u Federaciji, a s druge promjene u samom ustroju javne uprave u cilju jačanja njezine učinkovitosti te u konačnici smanjenja birokratskih prepreka za pokretanje biznisa.

Upućivanje zakona

Vlada Federacije BiH na svojoj je pretposljednjoj sjednici potvrdila kako će u najkraćem roku uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona koji se tiču rasterećenja gospodarstva. Večernji list već je ranije objavio kako je riječ o izmjenama dvaju zakonskih rješenja - onoga o doprinosima te o dohotku, a cilj je smanjiti porezno opterećenja kako bi se poslodavcima osigurao ambijent, odnosno stvorio prostor za povećanje plaća radnicima. Istodobno, ovi reformski zakoni bi, s druge strane, jamčili zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Reforma fiskalnog sustava u ovoj bi godini tako stvorila pretpostavke za snažne pozitivne promjene u domaćim gospodarskim tokovima te bi omogućila lakše poslovanje uz rast standarda radnika - sve ono što je važno u svjetlu i dalje visokih inflacijskih stopa koje opterećuju veliki broj kućnih proračuna. Na drugom kraju gospodarske vage, onom koji treba omogućiti lakše pokretanje biznisa, od suštinske je važnosti ubrzanje procedura, a u tom kontekstu treba uputiti kako je nedavno označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH. Događaj je održan u prostorijama Općinskog suda u Travniku, prvog suda u FBiH koji je počeo s primjenom ovog digitalnog rješenja, a tom prilikom naglašeno je kako put do otvaranja nove tvrtke nikada nije bio brži i jeftiniji. Projekt provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financira Švicarsko tajništvo za ekonomske poslove. Vrijednost sustava za registraciju u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 2,3 milijuna KM. Kroz projekt je pružena tehnička pomoć Federalnom ministarstvu pravosuđa i 10 općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u Federaciji. Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira u cilju omogućavanja digitaliziranja postupka registracije poslovnih subjekata, kao i kreiranja programskog rješenja.

Digitalizacija

Sam sustav ne podrazumijeva samo postupak registracije već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana uz uporabu elektroničkog potpisa. Najavljeno je da će se, nakon Općinskog suda u Travniku, sustav provesti u Općinskom sudu u Mostaru i Sarajevu, a zatim i u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine. Vedran Škobić, federalni ministar pravosuđa, tom je prilikom naglasio kako je riječ o iznimno značajnom koraku koji se veže i uz europski put, kazavši kako ovaj pristup omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima. Uz poruku o značaju procesa kojima se olakšavaju procedure, naveo je kako je digitalizacija budućnost te treba biti provedena ne samo u pravosuđu nego i svim drugim sferama, kao i u reformi javne uprave. Kao što je vidljivo, Federacija BiH počela je s korjenitim reformama koje će uvelike promijeniti gospodarsku sliku entiteta, značajno poboljšavajući poslovnu klimu te stvarajući pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.