Ministar Mato Jozić

Neviđeni politički pritisak na rad pravosuđa, pravna država je na najvećem ispitu u modernoj povijesti

Neviđeni politički pritisak na rad pravosuđa, pravna država je na najvećem ispitu u modernoj povijesti
02.06.2020.
u 13:36
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar pravde, Mato Jozić komentirao je posljednja događanja i previranja oko uhićenja u aferi „Respirator“ kao i pritiske na rad pravosudnih i policijskih institucija koji trebaju rasvijetliti cjelokupnu pozadinu skandala oko nabavke respiratora koja je dospjela i u svjetske medije.

„Proteklih dana svjedoci smo velikog pritiska određenih političkih subjekata i pojedinaca na rad pravosuđa, vezanog za predmet „respiratori“. Pritisak se nije usmjerio samo na pravosuđe, već se proširio i na visokopozicionirane dužnosnike hrvatskog naroda povezujući ih i optužujući da su sudionici „montiranog postupka“. Smatram da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo, te da se upravo na taj način vrši pritisak na pravosuđe i dodatno umanjuje povjerenje građana u neovisnost pravosuđa“, izjavio je federalni ministar pravde, Mato Jozić, priopćeno je iz Mato Jozić.

„Sve što se događa posljednjih dana dobiva pogrešne i zlonamjerne konture uvlačenjem nacionalne dimenzije što je iracionalno i posve neutemeljeno te nema nikakve veze s pravnim aspektom cijelog procesa. Neupitno je, da čitava priča ima posve utemeljene nezakonite i koruptivne elemente koje Tužiteljstvo i Sud uz potporu nadležnih policijskih institucija trebaju do kraja ispitati, kako bi dobili odgovor što se zaista dogodilo i tko je sudionik tih radnji“, istaknuo je ministar Jozić.

„Politički pritisci na rad pravosudnog sustava su nedopustivi u jednoj demokratskoj i pravnoj državi. Zamislite da svaki slučaj i predmet koji je u procesu bude osporavan na nacionalnoj ili etničkoj osnovi i još pri tome okarakteriziran kao pokušaj obračuna ili državnog udara. Umjesto da se podrži razotkrivanje afere kako bi slučaj bio maksimalno rasvijetljen, imamo nešto dijametralno suprotno i pri tome, jako opasno. Prozivanjem Tužiteljstva i Suda da vodi političke ili, još gore, nacionalno usmjerene procese, izaziva sumnju svakog pojedinca u svakom sljedećem procesu koji se pojavi. Takvo što je dovođenje u pitanje vladavine prava i pravne države. To se ne smije dopustiti“, dodao je ministar Jozić.

„Ne sjećam se sličnog slučaja u modernijoj povijesti ove zemlje koja je izazvala ovakve reakcije kod bošnjačkih predstavnika. Izjave u javnosti su loša poruka za međunacionalne odnose i nemaju nikakvog uporišta. Takav stav je pogrešan i ne doprinosi ni pravdi, što je u cijeloj priči primarno, a s druge strane urušava političke i nacionalne odnose. Hrvate se adresira kao narod odgovoran za sve nedaće u ovoj državi, to jednostavno nema nikakvog smisla ako doista težimo pravno sređenom i jednakopravnom društvu triju konstitutivnih naroda“, naglašava ministar Jozić.

„Pozivam sve sudionike javnog i političnog života u BiH da se suzdrže od malicioznog i tendencioznog ponašanja. Moramo omogućiti neometan rad svih institucija uključujući i institucije pravosuđa. Samo odgovorno ponašanje, zakonit rad svih institucija te neovisno pravosuđe jamac su vladavine prava“, zaključio je Mato Jozić federalni ministar pravde.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.