Posavina

Nepravedna politika potpora za poljoprivrednike

Nepravedna politika potpora za poljoprivrednike
16.01.2016.
u 07:00
Takvo stanje je neprihvatljivo jer politika poticaja prema Posavini mora se promijeniti ako se želi da se i dalje bavimo proizvodnjom, ističe Vidan Grgić
Pogledaj originalni članak

Poljoprivredni proizvođači iz Posavske županije posljednjih godina bili su nepravedno oštećeni u dodjeli poticaja koji su doveli gotovo do gašenja pojedinih proizvodnji, zajedničko je stajalište sa sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ i Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača PŽ, piše Večernji list BiH. Udruge poljoprivrednih proizvođača organizirane u Savezu na ovaj su način željele dati doprinos donošenju prijedloga o programu potpora za 2016. godinu.

Prolongirati rokove

- Takvo stanje je neprihvatljivo jer politika poticaja prema Posavini mora se promijeniti ako se želi da se i dalje bavimo proizvodnjom, ističe predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Posavske županije Vidan Grgić. Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić precizirao je poljoprivredne proizvodnje koje su, kako je rečeno na skupu, najviše oštećene kroz potpore (proizvodnja soje, pšenice, svinjskog mesa, ali i ostale proizvodnje koje su karakteristične za područje PŽ). Ministar Brkić je objasnio zašto je potrebno prolongirati rokove za dostavu dokumentacije. - Imamo proizvodnje, kao što su one duhana i soje, koje se ne završavaju 1. listopada, nego se produljuju. Smatramo kako se zahtjevi za novčane potpore moraju prolongirati do početka prosinca kako bi te proizvodnje ušle u potporu u kalendarskoj godini.

Sada je slučaj da proizvodnja duhana i soje u 2015. bude prenesena u 2016. tako da poljoprivredni proizvođači čekaju na te potpore do 15 mjeseci, što je neprihvatljivo. Moraju se ostvariti neke promjene u načinu ostvarivanja potpora i kod silažnog kukuruza, kaže Brkić. Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača PŽ Vidan Grgić ističe kako su iz Saveza stavili do znanja Federalnom ministarstvu o neophodnosti podizanja potpora kako bi se održala i opstala proizvodnja. - Najveći su problemi u ratarskoj proizvodnji, koja je zastupljena 90 posto u PŽ, jer godinama snižavaju potpore. Jednostavno nas tjeraju da odustanemo od proizvodnje, kazao je Grgić.

Neisplaćen dug

Poljoprivrednici će tražiti od Vlade FBiH i resornog ministarstva promjenu rokova za slanje dokumentacije o proizvodnji za 2016. Grgić je napomenuo kako su poticaji za 2015. isplaćeni, ali nije isplaćen dug iz 2014.
godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.