Financijski direktori najvećih poduzeća u BiH

Ne predviđa se rast zaposlenosti i gospodarstva, investicije u BiH,ali i prihodi moraju se povećati

Ne predviđa se rast zaposlenosti i gospodarstva, investicije u BiH,ali i prihodi moraju se povećati
22.04.2016.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Prema rezultatima istraživanja konzultantsko-revizorske kompanije “Deloitte”, čak tri četvrtine financijskih direktora iz BiH očekuje da će razina vanjske financijske i gospodarske nesigurnosti u 2016. godini biti izrazito visoka, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji središnje Europe koja je sudjelovala u istraživanju. Također se navodi da su financijski direktori iz BiH, njih 16,7 posto, rekli da će razina vanjske financijske i gospodarske nesigurnosti biti izrazito visoka, dok je njih 58,3 posto reklo da će biti visoka. Nije zanemariva ni zabrinutost zbog povećanja opsega regulative 17 posto, posebno kada se zna da su nedavno usvojene izmjene Zakona o radu, da se očekuju pregovori sa sindikalnim partnerima te da je usvojen Zakon o porezu na dobit, kao i da se u idućem razdoblju očekuju izmjene zakona vezanih uz likvidnost.

Stagnacija gospodarstva

U pogledu ekonomije uopćeno, financijski direktori najvećih kompanija iz BiH, kao i 2014. godine, kada je “Deloitte” prvi put proveo istraživanje, očekuju stagnaciju gospodarstva. Zanimljivo, nitko ne predviđa rast gospodarstva. Rezultati su slični i u susjednim zemljama, a stagnaciju očekuje 94 posto financijskih direktora u Srbiji i 92 posto u Hrvatskoj. S druge strane, najviše optimizma iskazano je u Poljskoj, gdje više od polovine ispitanika očekuje rast gospodarstva i u Slovačkoj, gdje rast očekuje 47 posto ispitanika. Na području nezaposlenosti, polovina ispitanika iz BiH ne očekuje nikakve promjene, dok čak trećina očekuje neznatno smanjenje, što predstavlja značajno pozitivniji pogled na ovu problematiku od onog iskazanog 2014. godine, kada su predviđali dodatan rast nezaposlenosti. U ovoj će godini financijski direktori u BiH prvenstveno biti fokusirani na povećanje prihoda na postojećim tržištima, na smanjenje izravnih i neizravnih troškova te na investicije.

Više optimizma

U pogledu financiranja, financijski direktori su iskazali više optimizma nego što je to bio slučaj 2014. godine. Trećina sudionika “Deloitteova” istraživanja smatra da će krediti biti lako dostupni, što je značajan pomak u odnosu na 2014. godinu, kada je njihovo mišljenje dijelilo svega 8,8 posto ispitanika. Također, financijski direktori u BiH su znatno optimističniji od svojih kolega iz susjedstva, pa tako osam posto hrvatskih, 15 posto slovenskih i 19 posto srpskih direktora financija smatra da će krediti biti lako dostupni. Isto tako, više od polovine ispitanika ne očekuje promjenu troška financiranja u idućih godinu dana. Visoku razinu optimizma od 50 posto iskazali su financijski direktori iz BiH u pogledu financijske perspektive kompanija u kojima rade. U susjedstvu najmanje optimizma zabilježeno je u Sloveniji, svega 36 posto. S druge strane, u cijeloj središnjoj Europi najoptimističniji su bili financijski direktori iz Hrvatske - njih 64 posto i Češke - 61 posto. Bankovne kredite kao sredstvo financiranja smatra privlačnim trećina ispitanika iz BiH, dok je četvrtina iskazala neutralan stav prema ovakvom financiranju. Dokapitalizacija i dalje ostaje najprivlačniji izvor sredstava za polovinu sudionika istraživanja. Slično, polovina ispitanika navodi da neće mijenjati razinu zaduženosti tijekom idućih godinu dana. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.