Isprobajte

Ne možete spavati tijekom vrućina? Rashladite se uz ove savjete i lakše zaspite

Ne možete spavati tijekom vrućina? Rashladite se uz ove savjete i lakše zaspite
29.07.2021.
u 15:06
Pogledaj originalni članak

Visoke temperature pogodile su Hrvatsku, a meteorolozi kažu da se olakšanje ne nazire i da nas čeka vrlo topli ostatak ljeta. 

Nerijetko se ljudi žale na teško spavanje i nesanicu tijekom vrućina jer se nikako ne mogu rashladiti, no stručnjak za probleme sa spavanjem, Hans-Guenther Weess, ima nekoliko savjeta kako si olakšati.

Naglasio je da nikako ne treba zanemarivati nesanicu koja je uzrokovana visokim temperaturama, čak i ako vam se prvih nekoliko dana ne čini da ste jako umorni. Nesvjesno ćete postati manje produktivni, koncentracija će pasti, a u nekim slučajevima može doći do prometnih nesreća i ozljeda jer je mozak iscrpljen.

Weess savjetuje zatvaranje prozora i roleta tijekom dana, a otvaranje istih prije odlaska na spavanje tvrdeći da je to pravilna ventilacija prostora. 

Drugi savjet možda zvuči čudno, ali ne bi trebalo piti hladne napitke već - tople. “Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerojatno da ćete se znojiti, a topli tuš će otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine”, objasnio je Weess.

Prije spavanja treba se izbjegavati alkohol jer će širiti krvne žile i tijelo će se tijekom noći pojačano znojiti, prenosi dailysabah.com.

Korištenje malog ventilatora može biti odlično po vrućem vremenu, pogotovo kad je sparno. On potiče isparavanje znoja i olakšava tijelu regulaciju unutarnje temperature. Ako nemate ventilator, pokušajte umjesto toga ohladiti čarape u hladnjaku i nositi ih tijekom spavanja. Hlađenje stopala snižava ukupnu temperaturu kože i tijela.

Kako piše Independent, ako koristite ventilator u spavaćoj sobi, ispred njega stavite posudu s ledom. Tako će zrak iz ventilatora biti hladniji, a soba će se brže rashladiti.

 
 

Također, tri sata prije spavanja možete jesti ljutu hranu, može vam pomoći u znojenju, što hladi tijelo i snižava tjelesnu temperaturu.

Prije samog spavanja svoje ruke i stopala možete osvježiti hladnom vodom. Tako ćete brže regulirati tjelesnu temperaturu i smanjiti znojenje. Osim hlađenja sebe, možete ohladiti i svoju posteljinu. Jednostavno svoju jastučnicu ili pokrivač stavite nekoliko minuta u zamrzivač prije spavanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.