Zoran Tegeltija

Napravljeno mnogo važnih koraka u procesu približavanja BiH Europskoj uniji

Napravljeno mnogo važnih koraka u procesu približavanja BiH Europskoj uniji
16.06.2021.
u 14:38
Pogledaj originalni članak

Napravljeno je mnogo važnih koraka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, dok se suradnja s NATO-m odvija u okvirima Programa reformi, kazao je danas predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je na današnjoj sjednici oba doma odgovor na pitanje je li BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u.

Tegeltija je istaknuo da je na svakom pojedincu procjena gdje je BiH i koliko je zemlja daleko ili blizu Europskoj uniji danas u odnosu na situaciju kakva je bila prije izbora ovog saziva Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

- Koliko smo danas bliže također možemo sami presuđivati i imati svoje osobne stavove. Optimizma je bilo kada je u pitanju europski put i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i prije izbora ovog Vijeća ministara. Mjerilo kojim ćemo pokazati jesmo li bliže ili dalje će biti kada BiH dobije kandidatski status - naveo je Tegeltija. 

Podsjetio je da su europski komesari zaduženi za proširenje tek krajem prošle godine počeli spominjati rokove kada BiH može i treba da dobije kandidatski status i tada su dati konkretni uvjeti koji se moraju ispuniti.

- To su tri zakona o javnim nabavkama, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i sukobu interesa. Krajem godine dodat je još jedan uvjet, a to je izborno zakonodavstvo - kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da će Europska komisija biti spremna kada se ispune ta četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.