Zoran Tegeltija

Napravljeno mnogo važnih koraka u procesu približavanja BiH Europskoj uniji

16.06.2021.
u 14:38

Napravljeno je mnogo važnih koraka u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, dok se suradnja s NATO-m odvija u okvirima Programa reformi, kazao je danas predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zatražio je na današnjoj sjednici oba doma odgovor na pitanje je li BiH danas dalje ili bliže EU i NATO-u.

Tegeltija je istaknuo da je na svakom pojedincu procjena gdje je BiH i koliko je zemlja daleko ili blizu Europskoj uniji danas u odnosu na situaciju kakva je bila prije izbora ovog saziva Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

- Koliko smo danas bliže također možemo sami presuđivati i imati svoje osobne stavove. Optimizma je bilo kada je u pitanju europski put i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti i prije izbora ovog Vijeća ministara. Mjerilo kojim ćemo pokazati jesmo li bliže ili dalje će biti kada BiH dobije kandidatski status - naveo je Tegeltija. 

Podsjetio je da su europski komesari zaduženi za proširenje tek krajem prošle godine počeli spominjati rokove kada BiH može i treba da dobije kandidatski status i tada su dati konkretni uvjeti koji se moraju ispuniti.

- To su tri zakona o javnim nabavkama, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i sukobu interesa. Krajem godine dodat je još jedan uvjet, a to je izborno zakonodavstvo - kazao je Tegeltija.

Ocijenio je da će Europska komisija biti spremna kada se ispune ta četiri uvjeta, BiH dodijeliti kandidatski status.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije