TRIBINA HKDU BiH

Nametnuta rješenja trebamo mijenjati

Nametnuta rješenja trebamo mijenjati
21.09.2015.
u 06:30
Pogledaj originalni članak

U povodu 20. obljetnice oslobođenja grada i općina Jajce i Dobretići, u Domu kulture u Jajcu upriličena je javna tribina naziva “Kriza kao sveopći fenomen”. Predavač je bio istaknuti profesor i psihijatar iz Splita prof. dr. sc. Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Republike Hrvatske. Organizator tribine je HKDU BiH, a sam događaj je prvi konkretan plod sporazuma o strateškom partnerstvu potpisanog u lipnju ove godine u Splitu između naše dvije demokršćanske stranke, navodi se u priopćenju iz HKDU-a BiH.

Nemoral kao norma

Vodilja i cilj ovog sporazuma je međusobna potpora pri rješavanju svih pitanja bitnih za hrvatski narod u obje države. Tema tribine je aktualna i odnosi se na svakodnevnicu, a prof. dr. sc. Dodig je, jednostavnim načinom predavanja, svima nama podsvijestio i objasnio uzrok i posljedice sveopće gospodarske, kulturne, socijalne i druge krize. Osnovni uzrok globalne krize je veća proizvodnja materijalnih dobara, od kupovne moći i potrošnje dobara, te stalna, beskrupulozna, potreba velikih kapitalista da ovladaju svijetom, kupe sve strateške resurse i tako unište srednji sloj društva. Objasnio je u 10 koraka kako nam se moćnim medijskim putem, skriva, iskrivljuje i uljepšava surova stvarnost te nameće nemoral kao općeprihvaćena i normalna društvena pojava i norma ponašanja. Svoje predavanje je prof. dr. sc. Dodig potkrijepio i primjerima iz osobnog iskustva jer se kao student usprotivio režimu u hrvatskom proljeću pa je dugo poslije snosio posljedice, ali nam je jasno poručio da mu nije žao i da uvijek trebamo sami sebi kreirati budućnost i protiviti se nametnutim rješenjima.

Svi imaju odgovornost

Pri tome je ukazano da smo svi ravnopravni članovi društava i imamo dio odgovornosti za stanje u kojem živimo. Većina nas je sklona kritiziranju političara jer je to najlakše i ujedno prikriva našu lijenost, a preuzeti svoj dio odgovornosti i uključiti se u rješavanje konkretnog problema je puno teže, ali sigurno puno korisnije i jedini pravi put. Konačni zaključak tribine je bio da trebamo prakticirati svoju vjeru, vratiti se moralnim načelima i živjeti po njima, promičući solidarnost, ljubav i pravednost u svome okruženju. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.