CYBER KRIMINAL

Nakon tvrtki te institucija, i bh. građani žrtve hakera

Nakon tvrtki te institucija, i bh. građani žrtve hakera
25.03.2023.
u 20:11
Pogledaj originalni članak

Mobiteli i internet olakšavaju život, ali kako raste njihov napredak, tako raste i broj prijevara te hakerskih napada kojima su meta institucije, tvrtke, ali i građani. Svakih nekoliko tjedana brojni korisnici interneta ili mobilnih telefona nađu se na udaru hakera koji pokušavaju ukrasti koju marku s njihova računa. Cyber-kriminal uzima sve više maha u BiH, što potvrđuje rast broja prijava. Žrtve hakera najčešće su kompanije, međutim, bilježe se i slučajevi napada na građane, najčešće na društvenim mrežama.

"Obični" građani

Cilj hakera prilikom napada na građane nisu podaci, nego novac. Ako do njega ne dođu, napravit će što veću štetu. Krajem prošloga ljeta objavljena je vijest o poznatim osobama s društvenih mreža čiji su računi hakirani. Netko je na njihovim stranicama, koje prate stotine tisuća osoba, počeo objavljivati oglase. I baš kada smo pomislili da se to događa samo poznatima i slavnima, proteklih su dana i "obični" građani postali uznemireni. Jedan takav slučaj dogodio se prošloga tjedna u Banjoj Luci, a žrtva napada ispričala je slijed događaja za Glas Srpske. Njoj su, naime, hakeri u četvrtak u sekundi blokirali profil na društvenoj mreži Instagram, kao i komunikaciju na Viberu te pristup kontaktima. Kazala je kako je sve počelo porukom na Instagramu koju je dobila od poznanice. Ona ju je u toj poruci zamolila da kopira jedan link i pošalje joj ga. Nakon što je to i uradila, u kratkom vremenu hakeri su preuzeli kontrolu nad njezinim profilom. - Pozadina i na Instagramu i na Viberu odjednom je postala crna. Ubrzo nakon toga počeli su me zvati prijatelji i pitati je li mi hakiran profil jer, navodno, na njemu dijelim informacije u vezi s trgovanjem kriptovalutama. S moga Viber naloga slali su i poruke kako sam počela rudariti bitcoine, uložila 500 eura i za nekoliko sati trgovanja zaradila 10.000 eura. Ljudi koji me poznaju znaju da se time ne bavim te su posumnjali da su mi nalozi hakirani, tako da su me obavijestili - ispričala je žrtva prijevare. Navodi da je profil na Instagramu uspjela vratiti pet sati nakon napada zahvaljujući prijateljima koji su Instagramu prijavili cyber-napad. - Nažalost, pristup Viberu i dalje nemam iako su prošla 24 sata od napada. Pokušavala sam s nekoliko servisera za mobilne telefone riješiti problem, ali uzalud. Viber moj broj telefona, kao ni e-adresu s koje imam pristup nalogu ne prepoznaje te konstantno dobivam obavijesti da su nevažeći. Sve to stvorilo mi je pakao jer Viber mnogo koristim pri obavljanju poslovnih zadataka, komuniciram s klijentima i radnim kolegama - kazala je. Od hakera je na WhatsApp dobila poruku da su joj hakirali naloge i da im se javi da joj pomognu. Kako je kazala, poruka je stigla s inozemnog broja koji je blokirala. Nije se upuštala u komunikaciju jer su je prijatelji upozorili da napadači traže novac. Nije joj jasno zašto je baš ona postala meta hakera jer nije javna osoba, ne pripada političkoj skupini te nije influencerica.

Savjeti policije

Policija već dulje upozorava građane na takve slučajeve i savjetuje im da, ako im se na sumnjiv način jave njihovi "prijatelji" ili "poznanici" na društvenim mrežama sa zahtjevima za materijalnu ili financijsku korist, prije njezina pružanja putem drugih načina komunikacije izvrše detaljne provjere s osobama koje tu pomoć od njih navodno i zahtijevaju. Sugeriraju građanima da čuvaju svoje osobne podatke, da ih ne ustupaju na uvid i korištenje trećim osobama te da pokušaju slijediti standardne mjere zaštite u obliku korištenja dužih lozinki, kao i dvostupanjsku autentifikaciju.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.