Povećana štednja stanovništva

Nakon duljeg vremena banke više kredita dale privatnim tvrtkama nego građanima

Nakon duljeg vremena banke više kredita dale privatnim tvrtkama nego građanima
21.12.2017.
u 21:40
Pogledaj originalni članak

Nakon dugogodišnje stagnacije, u prva tri tromjesečja ove godine poslovanje bankarskoga sektora karakteriziraju rast bilančne svote, depozita i kredita, nastavak pozitivnih trendova koji se ogledaju u rastu štednje stanovništva, kapitala, dobiti i pada udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, piše Večernji list BiH.

Kvaliteta kredita

Ta pozitivna vijest o rastu bankarskoga sektora u BiH stigla je ovih dana iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH koja u svom izvješću napominje kako je ukupan iznos bankarskoga sektora na kraju trećeg tromjesečja 2017. godine iznosio 19,6 milijardi KM i bio je veći za 6,5% ili 1,2 milijarde KM u odnosu na kraj 2016. godine. Također je zabilježen i rast kredita kao najveća stavka aktive banaka, i to za 5,6% ili 683 milijuna KM, i s 30. rujna 2017. godine iznosio je 13 milijardi KM. Nakon duljeg vremena zabilježeno je više kredita koji su odobreni privatnim poduzećima nego stanovništvu. - Krediti dani privatnim poduzećima ostvarili su stopu rasta od 6,6% ili 380 milijuna KM, tako da su s 30. rujna 2017. godine krediti dani tom sektoru dosegnuli iznos od 6,1 milijardu KM i udio od 47,4%.

Krediti dani stanovništvu u istom razdoblju zabilježili su stopu rasta od 5,2% ili 313 milijuna KM, dok je njihov udio blago smanjen s 48,7% na 48,5% i s 30. rujna 2017. godine iznosili su 6,3 milijarde KM.

Pokazatelji kvalitete kredita su i u proteklih devet mjeseci 2017. godine, kao i u prethodne dvije godine, poboljšani, što se posebno odrazilo na sektor pravnih osoba. Rast kreditnoga portfelja, znatno niži priljev novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan učinak na koeficijent udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je s 11,7%, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 10,5% s 30. rujna 2017. godine - stoji u izvješću Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Zabilježen je rast depozita od 6,3% ili 886 milijuna KM. Štedni depoziti, kao najznačajniji i najveći segment depozitnoga i financijskoga potencijala banaka, zadržali su pozitivan trend rasta.

U strukturi izvora financiranja banaka s udjelom od 76,9% ili u iznosu od 15,1 milijardu KM, depoziti su najznačajniji izvor financiranja. Prema podacima iz bilanca uspjeha, na razini bankarskoga sustava u Federaciji BiH u devet mjeseci 2017. godine ostvaren je pozitivan financijski rezultat - dobit u iznosu od 232 milijuna KM, zaključuju iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Preuzimanje rizika

Nedavno je donesen novi zakon po kojem svaka banka u BiH mora biti solventna kako bi podnijela neočekivane pritiske ili, kako piše, moraju moći izdržati poremećaje koji se odnose na solventnost i likvidnost, preuzimanje rizika i postupak internoga ocjenjivanja koji je puno rigorozniji nego ranije ili će jednostavno morati prestati s radom. U tu svrhu vlasti u BiH, odnosno Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, podižu kredite na međunarodnom tržištu, a prije nekoliko dana Vlada Federacije BiH je u tu svrhu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj odobrila iznos od 28,300.000 eura, što iznosi 50 posto od ukupno odobrenih sredstava za BiH za projekt jačanja bankarskoga sektora.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.