Povećana štednja stanovništva

Nakon duljeg vremena banke više kredita dale privatnim tvrtkama nego građanima

21.12.2017.
u 21:40

Nakon dugogodišnje stagnacije, u prva tri tromjesečja ove godine poslovanje bankarskoga sektora karakteriziraju rast bilančne svote, depozita i kredita, nastavak pozitivnih trendova koji se ogledaju u rastu štednje stanovništva, kapitala, dobiti i pada udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, piše Večernji list BiH.

Kvaliteta kredita

Ta pozitivna vijest o rastu bankarskoga sektora u BiH stigla je ovih dana iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH koja u svom izvješću napominje kako je ukupan iznos bankarskoga sektora na kraju trećeg tromjesečja 2017. godine iznosio 19,6 milijardi KM i bio je veći za 6,5% ili 1,2 milijarde KM u odnosu na kraj 2016. godine. Također je zabilježen i rast kredita kao najveća stavka aktive banaka, i to za 5,6% ili 683 milijuna KM, i s 30. rujna 2017. godine iznosio je 13 milijardi KM. Nakon duljeg vremena zabilježeno je više kredita koji su odobreni privatnim poduzećima nego stanovništvu. - Krediti dani privatnim poduzećima ostvarili su stopu rasta od 6,6% ili 380 milijuna KM, tako da su s 30. rujna 2017. godine krediti dani tom sektoru dosegnuli iznos od 6,1 milijardu KM i udio od 47,4%.

Krediti dani stanovništvu u istom razdoblju zabilježili su stopu rasta od 5,2% ili 313 milijuna KM, dok je njihov udio blago smanjen s 48,7% na 48,5% i s 30. rujna 2017. godine iznosili su 6,3 milijarde KM.

Pokazatelji kvalitete kredita su i u proteklih devet mjeseci 2017. godine, kao i u prethodne dvije godine, poboljšani, što se posebno odrazilo na sektor pravnih osoba. Rast kreditnoga portfelja, znatno niži priljev novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan učinak na koeficijent udjela nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je s 11,7%, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 10,5% s 30. rujna 2017. godine - stoji u izvješću Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Zabilježen je rast depozita od 6,3% ili 886 milijuna KM. Štedni depoziti, kao najznačajniji i najveći segment depozitnoga i financijskoga potencijala banaka, zadržali su pozitivan trend rasta.

U strukturi izvora financiranja banaka s udjelom od 76,9% ili u iznosu od 15,1 milijardu KM, depoziti su najznačajniji izvor financiranja. Prema podacima iz bilanca uspjeha, na razini bankarskoga sustava u Federaciji BiH u devet mjeseci 2017. godine ostvaren je pozitivan financijski rezultat - dobit u iznosu od 232 milijuna KM, zaključuju iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Preuzimanje rizika

Nedavno je donesen novi zakon po kojem svaka banka u BiH mora biti solventna kako bi podnijela neočekivane pritiske ili, kako piše, moraju moći izdržati poremećaje koji se odnose na solventnost i likvidnost, preuzimanje rizika i postupak internoga ocjenjivanja koji je puno rigorozniji nego ranije ili će jednostavno morati prestati s radom. U tu svrhu vlasti u BiH, odnosno Vijeće ministara BiH i entitetske vlade, podižu kredite na međunarodnom tržištu, a prije nekoliko dana Vlada Federacije BiH je u tu svrhu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj odobrila iznos od 28,300.000 eura, što iznosi 50 posto od ukupno odobrenih sredstava za BiH za projekt jačanja bankarskoga sektora.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?