Premijer liga odbojkašica BiH

Nakon 15 sezona promjena na vrhu, prekinuta vladavina Bimal Jedinstva, Gacko jesenski prvak

Nakon 15 sezona promjena na vrhu, prekinuta vladavina Bimal Jedinstva, Gacko jesenski prvak
26.01.2023.
u 07:59
Pogledaj originalni članak

Polako, ali sigurno uspinje se ženska odbojka u Bosni i Hercegovini. Nakon zapaženih nastupa u prošlih nekoliko godina, ženska odbojkaška reprezentacija BiH u 22. izboru Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH proglašena je najboljom za 2022. godinu. Do promjena je došlo i u ligaškom dijelu natjecanja, pa su tako odbojkašice Gacka, nakon vladavine Bimal Jedinstva, punih 15 sezona, jesenske prvakinje, piše Večernji list BiH.

Istina, u sezoni 2019./2020. Gacko je bilo također jesenski prvak, međutim, tada su Jedinstvo i BL Volley igrali regionalnu ligu, što je Hercegovkama pogodovalo. Zanimljivo, Gačanke su jesenski naslov osvojile gostujućom pobjedom upravo protiv Jedinstva od 3:1, u zadnjem, 12. kolu.

Simbolična težina

Jedan bod viška - 31, u odnosni na po 30, koliko imaju Bimal Jedinstvo na drugom i Banja Luka Volley na 3. mjestu, više ima simboličnu nego rezultatsku težinu. Treba reći da su u ŽOK Gacko dulji niz godina pokušavali prekinuti dominaciju Jedinstva, uz ostalo, dovođene su igračice s Kube i iz drugih egzotičnih zemalja, međutim, nije išlo. Uoči ove sezone primijenili su recept münchenskog Bayerna koji prakticira glavnom konkurentu Borussiji iz Dortmunda, kad postane "vruće" u borbi za naslov, uzeti najbolje igrače. Gačani su uoči tekuće sezone iz Brčkog kući vratili Anu Gajić, ponajbolju igračicu bh. Premijer lige, a da bi glavnog suparnika dodatno oslabili, uzeli su i nadarenu Ivanu Radović. S te dvije igračice ispravno su računali u Gacku, osim što će se pojačati, oslabit će glavnog konkurenta. Uglavnom, taj potez pokazao se učinkovitim. Međutim, do kraja ima još mnogo utakmica, trećina ligaškog dijela te doigravanje, pa se slika u odnosu na sadašnju može izmijeniti. Uz odlazak standardnih igračica prve postave, "vječite prvakinje" Bimal Jedinstvo uoči sezone ostale su i bez prvog trenera Smaila Perezanovića koji se nakon sedam uspješnih sezona uputio u pečalbu. Dojam je da će "brčanskim princezama" trebati vremena da se rekuperiraju i nastave tamo gdje su stale. Vodećem dvojcu opasno prijeti BL Volley, međutim, protekle sezone pokazale su da Banjolučanke nemaju daha do kraja istrčati utrku za neki od trofeja - kup i(li) prvenstvo. Već četiri, pet sezona dobro krenu, ali u ključnim trenucima, bar do sada, gubile su ritam.

Igman ugodno iznenadio

Najugodnijim iznenađenjem prvog dijela sezone može se smatrati ilidžanski Igman, koji je u prvenstvo ušao domaćim porazom 2:3 od Mostara. Ostao je dojam da je za Ilidžanke taj poraz bio poticajan u odnosu na Mostarke, koje protekle jeseni nisu blistale. Dovođenjem libera Tamare Stojanović, koja je uz matičnu Slaviju nastupala i za Mostar, pokazana je ozbiljnost u vođenju kluba, što bi na duže staze moglo polučiti još bolje rezultate. Igmanu je za vratom Goražde, čije je "kretanje" teško predvidjeti. Spremne su i najjačima uzeti po koji set, ali i gubiti od slabijih. Više se očekivalo od Slobode i Mostara. Tuzlanke su šeste sa 16, dok je Mostar sedmi s 14 bodova. Sigurno da u taboru Sokica nisu zadovoljni jesenas postignutim, međutim, nastavak prvenstva prilika je za popravni. S nekoliko dobrih igara u završnici povratnice u elitni rang ekipa nekad moćne Kule Gradačac na šest bodova odvojila se od davljenika Jahorine i Borca. S obzirom na to da tri vodeće ekipe dijeli samo bod za prvi dio prvenstva odbojkašica, može se reći da je bio zanimljiviji nego niz proteklih sezona, međutim, s konačnim sudovima ipak treba pričekati. Prvenstvo odbojkašica nastavlja se 27./28. siječnja. Pred Mostarom je teško gostovanje i utakmica protiv Jedinstva u Brčkom. Ostali parovi: Gacko - Kula Gradačac, Goražde - BL Volley, Sloboda - Igman i u derbiju začelja Jahorina - Borac.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.