herceg:

Najvažnije poboljšati stanje sigurnosti građana, borba protiv korupcije...

Najvažnije poboljšati stanje sigurnosti građana, borba protiv korupcije...
26.02.2016.
u 16:35
Pogledaj originalni članak

U Mostaru se danas održava sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na kojoj je, uz ostalo, predstavljena analiza stanja u gospodarstvu i prijedlozi mjera te usvojen program rada Vlade HNŽ-a za 2016. godinu.

Premijer Vlade HNŽ-a  Nevenko Herceg je komentirajući program rada Vlade HNŽ-a za ovu godinu podvukao kako je najvažnije i prvo u ovoj godini poboljšati stanje sigurnosti građana i njihove imovine, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i vladavina prava te moderniziranje i reorganizacija policijskih struktura u cilju efikasnijeg rada MUP-a HNŽ-a.

Na drugom mjestu programa rada Vlade je, kaže Herceg, pitanje stabilizacije financija, odnosno rješavanje nagomilanog duga što je obaveza svih proračunskih korisnika u smislu "da s jedne strane štedimo i s druge radimo na prihodovnoj strani proračuna"..

- U programu je jasno naznačena reforma javne uprave kroz donošenje niza zakonskih propisa. Naglasak je na Ministarstvu pravosuđa i uprave koje treba uraditi i pripremiti niz zakonskih rješenja prije svega Zakon o državnoj službi, Zakon o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća. Zatim Zakon o ustroju drugih tijela državne uprave, Zakon o radu, itd – objasnio je premijer, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, u ovoj godini Vlada je planirala uraditi, izmijeniti i dopuniti 54 zakonska i podzakonska rješenja, kao i multisektorsku integriranu strategiju razvoja  županije do 2020. godine, 7 sektorskih strategija i čitav niz izvješća, informacija i odluka.

- Mi smo dali naglasak na fiskalnu konsolidaciju, stabilizaciju naše županije. Ispunili smo sve svoje financijske obveze izuzev onoga dijela koji se odnosi na tužbe proračunskih korisnika - zaključio je Herceg, dodajući kako javnost i proračunski korisnici, bez obzira na nečije ocjene, mogu biti zadovoljni onim što smo učinili kroz četiri mjeseca.

Ministar gospodarstva u Vladi HNŽ-a Željko Laketić kaže kako se u izradi analize stanja u gospodarstvu konkretno fokusiralo na probleme u Zakonu o koncesijama, odnosno na njegove pojedine odredbe i nejasnoće.

- Nakon sastavljanja analize, predloženo je kako se izradi Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama koji je u tijeku, a  kojim bi se određeni problemi prilikom dodjele koncesija pokušali otkloniti, a sve kako bi se poboljšalo gospodarsko okruženje i doprinijelo razvoju Županije i povećanju proračunskih sredstava- kazao je ministar Laketić.

On nije mogao dati konkretne pokazatelje stanja u gospodarstvu, napominjući kako Vlada HNŽ-a radi tek četiri mjeseca.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK - koje je za današnju sjednicu Skupštine pripremilo prijedloge mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta, prije sjednice je ocijenio kako se stanje u gospodarstvu, u odnosu na prije godinu i pol,  pogoršalo.

Iz prakse, kaže Majić, vidljivo je kako je na federalnoj razini otvoreno novih 10 000 radnih mjesta u 2015. godini, međutim, izgubljeno je 5 000 radnih mjesta u realnom sektoru FBiH, a uz to, u prošloj godini 25 000 radnika je tražilo mirovinu u FBiH.

Majić smatra kako je to 30 000 praktično izgubljenih mjesta na prihodovnoj strani, a dobiveno na troškovnoj strani, zaključujući kako je u FBiH, prema tim pokazateljima, praktično izgubljeno 20 000 radnih mjesta u 2015. godini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.