Martin Pammer

Najava referenduma u RS-u zaoštrila odnose u BiH i pojačala političke napetosti

Najava referenduma u RS-u zaoštrila odnose u BiH i pojačala političke napetosti
15.08.2016.
u 11:35
Pogledaj originalni članak

Stanje u Bosni i Hercegovini pogoršalo se u proteklim mjesecima a to će imati ne samo političke nego i gospodarske posljedice, upozorio je austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer.

Pammer je u izjavi za Dnevni avaz ocijenio je kako je najava referenduma kojega 25. rujna planiraju provesti vlasti Republike Srpske s nakanom osporavanja autoriteta Ustavnog suda BiH ozbiljno zaoštrila odnose u zemlji i pojačala političke napetosti.

"Neki ljudi misle da mogu nijekati pravnu državu no to se ne može raditi. To vodi ka nestabilnosti", kazao je austrijski veleposlanik.

Pammer je istaknuo kako je stajalište njegove zemlje kao i drugih zapadnih država u odnosu na referendum u RS-u jasno a svodi se na činjenicu da je neprihvatljvo dovođenje u pitanje presuda državnog Ustavnog suda pa tako i one kojom je 9. siječnja kao dan RS proglašen neustavnim jer održava samo interese srpskog naroda a zanemaruje stajališta Hrvata i Bošnjaka koji žive u tom entitetu.

U RS-u planiraju provesti referendum na kojemu bi se odgovaralo na pitanje hoće li se 9. siječnja i dalje obilježavati kao dan tog entiteta.

"Ustavni sud BiH kao najviša (pravosudna) instanca u državi jasno se odredio o danu RS i ta odluka mora se poštovati", kazao je Pammer.

Istodobno je upozorio kako je Ustavni sud RS koji se suglasio s provedbom entitetskog referenduma instrumentaliziran odnosno kako je pokazao da je izravno ovisan o političkim utjecajima.

Pammer ipak nije najavio izravno reagiranje međunarodne zajednice na referendumsko izjašnjavanje u RS-u.

Kazao je kako to ovisi o stajalištu Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma a čine ga predstavnici najutjecajnijih zapadnih država, Rusije i Turske.

Različite politike vlada tih država, upozorio je Pammer, sada mogu biti problem.

"Na žalost BiH je ponekad žrtva globalne situacije i odnosa između velikih sila", kazao je austrijski veleposlanik.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u nedjelju je tijekom posjeta Srebrenici najavio kako će se referendum u tom entitetu provesti 25. rujna bez obzira na stajališta međunarodne zajednice.

Istodobno je najavio kako će biti spriječen pokušaj da se organizira referendum o izdvajanju Srebrenice iz sastava RS što su prošlog tjedna kao inicijativu najavili bošnjački predstavici u entitetskim i državnim tijelima vlasti.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković nakon toga Dodiku je poručio kako Bošnjaci neće pristati živjeti u entitetu čije vlasti dovode u pitanje autoritet BiH kao države.

"Kako Dodik niječe državu BiH tako i mi možemo nijekati entitet koji je po presudi međunarodnog suda odgovoran za genocid (u Srebrenici). Na našoj je strani zakon a na njegovoj većina u Narodnoj skupštini RS koja je rezultat etničkog čišćenja na teritoriju manjeg bosanskohercegovačkog enititeta. Ne želimo biti dio sustava koji ruši BiH", kazao je Duraković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.