Nova predsjedavajuća

Nada Tešanović, Hrvatica iz SNSD-a, na čelu Vijeća naroda RS

Foto: agencije
Nada Tešanović, Hrvatica iz SNSD-a, na čelu Vijeća naroda RS
27.12.2014.
u 18:13
Pogledaj originalni članak

Nada Tešanović (SNSD) izabrana je danas za predsjedavajuću Vijeća naroda RS-a iz reda hrvatskog naroda, dok su njeni potpredsjedavajući Kemo Čamdžija (SDA) iz reda bošnjačkog naroda, Živko Marjanac (SP) iz reda srpskog naroda i Radenko Rikić iz reda ostalih.

Tešanović tvrdi da je konstituiranje Vijeća naroda RS-a završeno bez problema na današnjoj sjednici novog saziva ovog vijeća, javlja Srna.

Vijeće naroda RS-a ima obvezu razmotriti sve akte usvojene u Narodnoj skupštini RS i bez suglasnosti četiriju klubova oni ne mogu stupiti na snagu.

Tešanović je u izjavi novinarima nakon konstitutirajuće sjednice novog saziva Vijeća naroda RS-a potvrdila da će klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih danas razmotriti i odluku o izboru premijerke i ministara u novom sazivu Vlade RS-a.

U narednom razdoblju razmatrat će ostale akte usvojene u Narodnoj skupštini RS-a.

I potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je rekao da očekuje da se klubovi Vijeća naroda izasne o usvojenim aktima u Narodnoj skupštini RS.

Tko je Nada Tešanović ?

Nada Tešanović je potpredsjednica SNSD-a. Rođena je 1952. godine u Banjoj Luci, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Udana je za Dojčina Tešanovića s kojim ima sina Ljubišu i kćerku Ivanu.

Politički se angažirala 1993. godine, učlanivši se u Socijalno-liberalnu stranku (SLS). Njena stranka se 1999. ujedinjuje s tadašnjom Strankom nezavisnih socijaldemokrata koja poslije mijenja naziv u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Po završetku studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1976. godine, Tešanović, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, pozivajući se na podatke iz njezinog službenog životopisa, počinje predavati u banjalučkim srednjim školama, a u ekonomskoj je i danas angažirana.

Na izborima 1998. godine se bezuspješno borila za mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), ali to joj je uspjelo četiri godine kasnije. Mandat će obnoviti i 2006. te će obavljati i dužnost potpredsjednice Skupštine.

Ponovit će izborni uspjeh i 2010. godine, ali će odbiti mandat jer je imenovana za ministricu za obitelj, omladinu i sport RS-a. Polovicom 2012. preuzima i funkciju potpredsjednice Vlade.

Na izbore 2014. godine nije se kandidirala./HMS/

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

SO
Sos
20:48 27.12.2014.

Muz Dojcuna sin Ljubis sve hrvatska imena ma molim vas nitko nije lud ona je naj manje posrbkinja

TO
tolišanin
21:36 27.12.2014.

ako je ona hrvatica onda sam ja traktor

ST
StipeIM
23:55 27.12.2014.

Zato i je hrvatski narod u podređenom polozaju u RS dok ga predstavljaju ovakvi "hrvati". Strah me je ovih naših koje su udate za Dojčine, Milorade, Dušane, te ce sigurno raditi za dobrobit hrvatskog naroda....