Danas novi pokušaj rješavanja pitanja objave rezultata popisa

Nacionalni interesi skriveni iza statističke metodologije

Nacionalni interesi skriveni iza statističke metodologije
07.04.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Novi pokušaj deblokiranja završetka procesa obrade i službena objava rezultata popisa stanovništva i kućanstava iz 2013. godine dogodit će se danas na sjednici Središnjeg popisnog ureda, piše Večernji list BiH.

Potvrđeno je kako će se na dnevnom redu naći informacija i prezentacija analiza vezanih uz rješavanje spornih pitanja u procesu određivanja rezidentnog stanovništva.

Pitanje brojki

Iz Agencije za statistiku BiH poručili su kako su proteklih dana stručni timovi iz sve tri statističke institucije, uz konzultacije  sa stručnjacima Međunarodne monitoring misije, radili dubinske analize spornih pitanja kako bi predložena rješenja bila u skladu s međunarodnim standardima za popise i Zakonom o popisu.

No, iza ovih diplomatsko-birokratskih objašnjenja zapravo se krije suštinsko političko pitanje. Primjena jedne od dviju metoda koje su “na stolu” dat će odgovor na pitanje jesu li Bošnjaci prešli magičnu brojku od 50 posto bosanskohercegovačkog stanovništva. Sve se vrti oko broja 40 na popisnom listiću koji se odnosi na rezidente. Budu li se oni građani koji žive u inozemstvu uvrstili u rezidentno stanovništvo, rezultati popisa bit će drugačiji. Sporno je oko 400 tisuća popisnih listića, a vjeruje se kako je uglavnom riječ o Bošnjacima iz inozemstva. Navodno je takvih taman toliko koliko je potrebno Bošnjacima da postanu većina u BiH, a to sa sobom nosi brojne političke posljedice. Srpski i hrvatski predstavnici traže da se to je li netko rezident određuje prema spomenutom pitanju pod brojem 40. Bošnjaci, pak, tvrde da se pitanje 40 ne može uključivati u određivanje statusa rezidenta jer ono tretira mjesto rada i školovanja izvan države. Međunarodni tim koji nadgleda popisni proces nije se najpreciznije očitovao o ovom sporu, što samo dodatno produbljuje cijeli problem.

Nacionalni sastav

U svakom slučaju, zbog neobjavljivanja rezultata popisa, na gubitku je cijela BiH jer je ovo jedan od temeljnih preduvjeta za nastavak europskih integracija. Europska unija je već dala do znanja kako je objava popisa trenutačno uvjet broj jedan za daljnji napredak BiH na europskom putu. Čak i u slučaju prihvaćanja zahtjeva za članstvo, nemoguće je da BiH uopće krene u proces odgovaranja na upitnik EU jer su statistički, odnosno demografski podaci prvo što se traži.

Zaboravlja se i kako je nacionalni sastav stanovništva tek jedno od pitanja koje tretira popis jer je riječ o procesu koji daje ukupnu sliku bh. društva, uključujući i ekonomiju. Rezultati popisa su važni i zbog drugih stvari, kao što je pravedna raspodjela javnih prihoda, posebice unutar Federacije BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.