Političko pregrupiranje pred lokalne izbore u završnoj fazi

Nacionalne koalicije na kritičnim točkama za sva tri naroda

Nacionalne koalicije na kritičnim točkama za sva tri naroda
14.04.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Sve je manje nepoznanica o nastupu političkih stranaka na lokalnim izborima čije se održavanje očekuje u listopadu ove godine, piše Večernji list BiH. Unutar sva tri naroda poznato je, barem načelno, kakve koalicije i gdje možemo očekivati.

Izlazak na izbore

Najjasnija je, čini se, situacija među Hrvatima. Iako HDZ BiH prema svim dostupnim istraživanjima nema ozbiljnu konkurenciju unutar hrvatskog političkog spektra, jasno je da su Hrvati zbog svoje malobrojnosti prisiljeni na što šire nacionalne koalicije. Zajednički nastup stranaka okupljenih oko HNS-a je neupitan, a u mnogim lokalnim sredinama nastoji se osigurati još šira nacionalna koalicija kako bi Hrvati vratili načelničke pozicije koje su ranije izgubili zbog političke pluralizacije.

Svehrvatska koalicija bi trebala biti u većini općina središnje Bosne i dijelova Federacije gdje su Hrvati u manjini, kao i na prostoru Republike Srpske. Zapravo, zapadna Hercegovina jedini je prostor gdje se hrvatske stranke međusobno mogu natjecati bez straha od nacionalne majorizacije.

Među Bošnjacima se formiraju dva, za sada, vrlo načelna politička bloka koja su spremna odmjeriti snage, posebno u utrci za načelnike općina. SDA i SBB su blizu dogovora o zajedničkim kandidatima za načelnike u oba entiteta, dok i SDP i DF šalju različite signale o mogućnostima međusobne suradnje. Prvo su najavili suradnju.

Onda su bili skoro potpuno isključili takvu mogućnost pa sada opet kažu kako je dogovor na ljevici moguć barem kada je riječ o nekim kandidatima za načelnike. Ono oko čega bi se sve bošnjačke stranke mogle okupiti jest koalicija na izborima u RS-u, a posebno u Srebrenici.

U ovoj općini bi se mogao dogoditi sraz dviju nacionalnih koalicija, jer i srpske stranke rade na stvaranju nacionalnog saveza za izbor načelnika Srebrenice. U skoro svim ostalim općinama u RS-u, za prevlast će se boriti dva bloka, prvi predvođen SNSD-om i drugi koji vodi SDS. Zapravo je riječ o istim koalicijama koje funkcioniraju na državnoj i entitetskoj razini. No, zbog zahlađenja u odnosima SNSD-a i DNS-a, ali i različitog odnosa snaga u nekim općinama, moguće je da će biti i samostalnih stranačkih nastupa pa čak i kada su načelnici općina u pitanju.

Pitanje Srebrenice

Očekivano, u RS-u najviše pozornosti privlači borba za prevlast u Srebrenici i većim gradskim centrima, poput Banje Luke, Bijeljine, Doboja i Trebinja. U Federaciji, pak, bošnjačke stranke će uspjeh na izborima mjeriti po tome tko će ovladati Sarajevom, Tuzlom, Zenicom i Bihaćem, dok je Hrvatima primaran cilj zadržati vlast u općinama gdje sada vladaju te povratiti načelnička mjesta u Jajcu, Odžaku i nekolicini drugih mjesta.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.