Novi ugovor između dviju država čeka suglasnosti

Na prekategorizaciju graničnih prijelaza s RH još će se čekati

Na prekategorizaciju graničnih prijelaza s RH još će se čekati
27.06.2022.
u 15:43
Zbog pitanja gužvi, koje se posebno intenziviraju tijekom ljetnih mjeseci, zajedničko povjerenstvo Hrvatske i BiH odlučilo je i ove godine prekategorizirati 10-ak graničnih prijelaza koji služe stanovnicima koji žive uz granicu
Pogledaj originalni članak

Na trajnu prekategorizaciju graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske još će se neko vrijeme čekati. Naime, još uvijek se radi na dobivanju suglasnosti institucija BiH na novi ugovor između navedenih dviju zemalja, piše Večernji list BiH.

Predložene kategorije

Kako navode iz Vijeća ministara BiH, na 6. sjednici održanoj u svibnju 2020. godine donesen je zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenuti aktivnosti na izradi novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima. - S tim u vezi, a u skladu sa službenim zahtjevima i potrebama svih građana Bosne i Hercegovine, koji su službeno zaprimljeni i obrazloženi kroz rad nadležnih tijela, povjerenstava i institucija na svim razinama vlasti, Ministarstvo sigurnosti BiH je u proteklom razdoblju provelo nadležne aktivnosti i pripremilo nacrt novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, kojim su predložene kategorije svih graničnih prijelaza između dviju država - navodi se u odgovoru Vijeća ministara BiH na jedno od zastupničkih pitanja. Također se navodi da se nacrt novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, u skladu s odredbama Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, nalazi u fazi dobivanja i nužnih suglasnosti nadležnih institucija u BiH, nakon čega će u obliku buduće inicijative biti upućen nadležnim tijelima Republike Hrvatske u cilju započinjanja pregovora o tome. - Bilo kakva eventualna prekategorizacija međunarodnih graničnih prijelaza Brčko - Gunja, Strmica - Strmica, Osoje - Vinjani Gornji i Velika Kladuša - Maljevac može biti predmet budućih pregovora između pregovaračkih timova BiH i Republike Hrvatska o zaključivanju novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima - stoji u spomenutom odgovoru. Prekategorizaciju graničnih prijelaza traže poduzetnici, ali i obični stanovnici BiH koji nerijetko znaju čekati u kilometarskim kolonama.

Radno vrijeme

Upravo zbog pitanja gužvi, koje se posebno intenziviraju tijekom ljetnih mjeseci, zajedničko povjerenstvo Hrvatske i BiH odlučilo je i ove godine produljiti im radno vrijeme i prekategorizirati za međunarodni putnički promet desetak graničnih prijelaza koji služe stanovnicima koji žive uz granicu.

Privremeni međunarodni promet omogućen je u iduća tri mjeseca na graničnim prijelazima Gabela - Gabela Polje I, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Hadžin Potok - Bogovolja, Orahov Do - Slano i Duži - Imotica. Prema priopćenju Granične policije, tijekom ljetnoga razdoblja između 10. lipnja i 10. rujna 2022. godine bit će omogućen međunarodni promet putnika i preko graničnog prijelaza između mjesta Čitluk i Jovića Most. Međudržavno povjerenstvo također je privremeno omogućilo cjelodnevni prijelaz preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet između Vinice i Aržana, Subašića i Dvorina, Tržačke Raštele i Kordunskog Ljeskovca, Zagrada i Pašina Potoka, Kaldrme i Ličke Kaldrme te Prologa i Podprologa u sljedeća tri mjeseca.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.