Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Na prekategorizaciju graničnih prijelaza s RH još će se čekati

Zbog pitanja gužvi, koje se posebno intenziviraju tijekom ljetnih mjeseci, zajedničko povjerenstvo Hrvatske i BiH odlučilo je i ove godine prekategorizirati 10-ak graničnih prijelaza koji služe stanovnicima koji žive uz granicu
27. lipnja 2022. u 15:43 0 komentara 189 prikaza

Na trajnu prekategorizaciju graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske još će se neko vrijeme čekati. Naime, još uvijek se radi na dobivanju suglasnosti institucija BiH na novi ugovor između navedenih dviju zemalja, piše Večernji list BiH.

Predložene kategorije

Kako navode iz Vijeća ministara BiH, na 6. sjednici održanoj u svibnju 2020. godine donesen je zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenuti aktivnosti na izradi novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima. - S tim u vezi, a u skladu sa službenim zahtjevima i potrebama svih građana Bosne i Hercegovine, koji su službeno zaprimljeni i obrazloženi kroz rad nadležnih tijela, povjerenstava i institucija na svim razinama vlasti, Ministarstvo sigurnosti BiH je u proteklom razdoblju provelo nadležne aktivnosti i pripremilo nacrt novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, kojim su predložene kategorije svih graničnih prijelaza između dviju država - navodi se u odgovoru Vijeća ministara BiH na jedno od zastupničkih pitanja. Također se navodi da se nacrt novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, u skladu s odredbama Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, nalazi u fazi dobivanja i nužnih suglasnosti nadležnih institucija u BiH, nakon čega će u obliku buduće inicijative biti upućen nadležnim tijelima Republike Hrvatske u cilju započinjanja pregovora o tome. - Bilo kakva eventualna prekategorizacija međunarodnih graničnih prijelaza Brčko - Gunja, Strmica - Strmica, Osoje - Vinjani Gornji i Velika Kladuša - Maljevac može biti predmet budućih pregovora između pregovaračkih timova BiH i Republike Hrvatska o zaključivanju novog ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima - stoji u spomenutom odgovoru. Prekategorizaciju graničnih prijelaza traže poduzetnici, ali i obični stanovnici BiH koji nerijetko znaju čekati u kilometarskim kolonama.

Radno vrijeme

Upravo zbog pitanja gužvi, koje se posebno intenziviraju tijekom ljetnih mjeseci, zajedničko povjerenstvo Hrvatske i BiH odlučilo je i ove godine produljiti im radno vrijeme i prekategorizirati za međunarodni putnički promet desetak graničnih prijelaza koji služe stanovnicima koji žive uz granicu.

Privremeni međunarodni promet omogućen je u iduća tri mjeseca na graničnim prijelazima Gabela - Gabela Polje I, Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica, Vaganj - Bili Brig, Hadžin Potok - Bogovolja, Orahov Do - Slano i Duži - Imotica. Prema priopćenju Granične policije, tijekom ljetnoga razdoblja između 10. lipnja i 10. rujna 2022. godine bit će omogućen međunarodni promet putnika i preko graničnog prijelaza između mjesta Čitluk i Jovića Most. Međudržavno povjerenstvo također je privremeno omogućilo cjelodnevni prijelaz preko stalnih graničnih prijelaza za pogranični promet između Vinice i Aržana, Subašića i Dvorina, Tržačke Raštele i Kordunskog Ljeskovca, Zagrada i Pašina Potoka, Kaldrme i Ličke Kaldrme te Prologa i Podprologa u sljedeća tri mjeseca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.