veliki projekti stoje

Most u Gradišci upitan, za Svilaj se čeka potpis

Most u Gradišci upitan, za Svilaj se čeka potpis
09.07.2016.
u 14:17
"Sredstva su osigurana od strane Europske komisije, koja je osigurala i 20 milijuna eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi", rekao je Trninić ističući kako je realizacija ovih projekata davno mogla početi
Pogledaj originalni članak

Usprkos nedavnim najavama da počinje gradnja mosta u Gradišci, neizvjesno je hoće li do realizacije ovog projekta doći u skorijoj budućnosti. Neđo Trninić, ministar prometa i veza RS, za Nezavisne novine kaže da odgovornost za to leži na Hrvatskoj. 

"RS je uradila sve potrebno da bi došlo do realizacije ovog projekta, a Hrvatska je to obustavila, iako je 2013. godine potpisala sporazum s BiH o izgradnji ovog mosta", kaže Trninić, koji podsjeća kako su još na summitu u Beču osigurana sredstva za most u Gradišci u iznosu od 6,8 milijuna eura. 

"Sredstva su osigurana od strane Europske komisije, koja je osigurala i 20 milijuna eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi", rekao je Trninić, te podvukao kako je realizacija ovih projekata davno mogla početi. 

"RS je sredstva za most u Gradišci davno osigurala. Međutim, ovo je međudržavni projekt i u suradnji s Ministarstvom prometa i veza BiH pokušavamo to realizirati, osobito što bi mnogo značilo za cijelu BiH. To bi bio najkraći put iz Zagreba, a preko Banja Luke, dolje do Sarajeva. Bio bi uvezan s autoputem koji smo napravili od Gradiške do Banja Luke i projektom kojim je planiran put AVNOJ-a, te projektom iz FBiH kojim se planira graditi autoput dolinom Lašve. Sve bi se to uklopilo i ne bi smetalo ni koridoru Vc, koji jednim dijelom ide i kroz RS", objasnio je Trninić. Ističe kako ne postoji niti jedan razlog za opstrukciju. 

"Sva dokumentacija je urađena. S hrvatske strane su pričali da ne postoji studija utjecaja na okolinu i ta studija je urađena i dostavljena Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Dakle, ne postoji prepreka. Nadam se da će Europska komisija i svi sudionici u ovom projektu 'pritisnuti' Hrvatsku i da će definitivno krenuti realizacija tog projekta", rekao je Trninić. 

Ovim nadama u prilog bi mogla ići izjava Johanesa Hajna, komesara za proširenje EU, koji je najavio da će uskoro početi izgradnja mostova kod Svilaja i Gradiške. 

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, najavio je da će sljedeći tjedan u Neumu potpisati sporazum koji će označiti početak gradnje mosta kod Svilaja na Savi. Trninić ističe kako je od Juska dobio uvjeravanja da će pokrenuti i pitanje početka realizacije projekta mosta u Gradišci. 

"Jusko je optimist kada je riječ o ovom projektu. Međutim, ne znam koliko je taj optimizam realan ako znamo da je ovaj projekt započeo prije trinaest godina i još nije realiziran", rekao je Trninić, koji kada je u pitanju gradnja pristupnih cesta koje će uvezati FBiH i RS, nije zadovoljan kako to teče. 

"Bio sam prije petnaestak dana u Sarajevu i razgovarao o prometnoj strategiji s Juskom i Denisom Lasićem, federalnim resornim ministrom. Nezadovoljni smo mi iz entiteta jer se u Vijeću ministara BiH prečesto promoviraju neke stvari, a da mi s entitetske razine nismo uključeni u to, pa barem kada je u pitanju određivanje prioriteta", rekao je Trninić. 

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije nekoliko dana potvrdio je da je BiH na summitu u Parizu kandidirala četiri projekta iz oblasti prometa i nekoliko iz energetike. 

"Međutim, svi naši projekti su na čekanju dok ne usvojimo potrebne strategije", kazao je on. Nakon njihovog usvajanja BiH bi mogla koristiti fondove EU. 

Ismir Jusko u Parizu je rekao kako su entiteti i distrikt Brčko u prethodnih 15 dana usvojili svoje prometne strategije te je napravljen nacrt za državnu strategiju. 

Naime, u BiH prije ovih ratnih sukoba nije bio nijedan kilometar autoputa, sada je to drugačije. RS je izgradila već 71 kilometar autoputa i u FBiH se gradi. Kad se sve to uveže, onda će BiH ličiti na državu i privući će investitore, ocijenio je Neđo Trninić, ministar prometa RS.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.