U USŽ-u iseljavanje i slab natalitet čine svoje

Morali su zatvoriti čak četiri škole zbog sve manjeg broja djece, nestaju cijela odjeljenja

Morali su zatvoriti čak četiri škole zbog sve manjeg broja djece, nestaju cijela odjeljenja
07.09.2018.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Uslijed sve manjeg broja novorođene djece i sve brojnijih odlazaka cijelih obitelji iz Bosne i Hercegovine, pa i Unsko-sanske županije, u zapadnoeuropske zemlje, u školskim klupama sve je manje učenika.

Stari objekti

Početkom ove školske godine Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Unsko-sanske županije donijelo je odluku kojom je zatvorilo čak četiri područne osnovne škole - Osnovnu školu “Otoka” - Područnu školu “Donja Ivanjska” Bosanska Krupa, Osnovnu školu “1. mart” u Vrnograču kod Velike Kladuše, Osnovnu školu “Sanica” - Područnu školu “Biljani” pokraj Ključa te Područnu školu u Arapuši kod Bosanske Krupe koja je djelovala u sklopu Prve osnovne škole “Bosanska Krupa”. Kako doznajemo iz resornog ministarstva, nastavnici iz tih škola preraspoređeni su u druge, obližnje škole kako ne bi ostali bez posla.

U novu školsku godinu upisan je 2151 prvašić u 49 osnovnih škola USŽ-a. U odnosu na prethodne godine, evidentan je manji broj upisane djece. Takav slučaj je i u cazinskoj osnovnoj školi u kojoj će djeca i ovu školsku godinu provesti u starom i derutnom objektu jer novi još nije završen. - Ove školske godine upisali smo ukupno 69 prvašića, što je u odnosu na lani manje za 20 učenika - kaže Zlatko Sabljaković, ravnatelj Osnovne škole “Cazin 1” u Cazinu. Mujesira Kavaz, ravnateljica Osnovne škole Ahmeta Hromadžića u Bosanskom Petrovcu, kaže kako svake godine upišu jedno odjeljenje učenika manje. - Od 25 do 30 učenika svake godine je manje upisano - kaže Kavaz. Za razliku od ove, u bihaćkoj OŠ “Harmani 1” zadovoljni su brojem upisanih prvašića. - Ove godine upisali smo 65 djece, što je u odnosu na prošle godine više za 20-ak novih učenika - kaže Belmana Trivunić, ravnateljica OŠ “Harmani 1” u Bihaću.

Pomoć socijalno ugroženima

Fuad Konjević, ravnatelj Osnovne škole u Ključu, izrazio je zadovoljstvo što su ove školske godine u prvi razred upisali 10 učenika više nego lani. Za ovu godinu Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta osiguralo je besplatne udžbenike za sve učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola i za učenike petih razreda iz socijalno ugroženih obitelji. U srednje škole, prema dosad prikupljenim podacima, u prve razrede upisano je 2190 učenika. To su rezultati prvoga upisnog roka i nisu potpuni. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.