U USŽ-u iseljavanje i slab natalitet čine svoje

Morali su zatvoriti čak četiri škole zbog sve manjeg broja djece, nestaju cijela odjeljenja

07.09.2018.
u 15:00

Uslijed sve manjeg broja novorođene djece i sve brojnijih odlazaka cijelih obitelji iz Bosne i Hercegovine, pa i Unsko-sanske županije, u zapadnoeuropske zemlje, u školskim klupama sve je manje učenika.

Stari objekti

Početkom ove školske godine Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Unsko-sanske županije donijelo je odluku kojom je zatvorilo čak četiri područne osnovne škole - Osnovnu školu “Otoka” - Područnu školu “Donja Ivanjska” Bosanska Krupa, Osnovnu školu “1. mart” u Vrnograču kod Velike Kladuše, Osnovnu školu “Sanica” - Područnu školu “Biljani” pokraj Ključa te Područnu školu u Arapuši kod Bosanske Krupe koja je djelovala u sklopu Prve osnovne škole “Bosanska Krupa”. Kako doznajemo iz resornog ministarstva, nastavnici iz tih škola preraspoređeni su u druge, obližnje škole kako ne bi ostali bez posla.

U novu školsku godinu upisan je 2151 prvašić u 49 osnovnih škola USŽ-a. U odnosu na prethodne godine, evidentan je manji broj upisane djece. Takav slučaj je i u cazinskoj osnovnoj školi u kojoj će djeca i ovu školsku godinu provesti u starom i derutnom objektu jer novi još nije završen. - Ove školske godine upisali smo ukupno 69 prvašića, što je u odnosu na lani manje za 20 učenika - kaže Zlatko Sabljaković, ravnatelj Osnovne škole “Cazin 1” u Cazinu. Mujesira Kavaz, ravnateljica Osnovne škole Ahmeta Hromadžića u Bosanskom Petrovcu, kaže kako svake godine upišu jedno odjeljenje učenika manje. - Od 25 do 30 učenika svake godine je manje upisano - kaže Kavaz. Za razliku od ove, u bihaćkoj OŠ “Harmani 1” zadovoljni su brojem upisanih prvašića. - Ove godine upisali smo 65 djece, što je u odnosu na prošle godine više za 20-ak novih učenika - kaže Belmana Trivunić, ravnateljica OŠ “Harmani 1” u Bihaću.

Pomoć socijalno ugroženima

Fuad Konjević, ravnatelj Osnovne škole u Ključu, izrazio je zadovoljstvo što su ove školske godine u prvi razred upisali 10 učenika više nego lani. Za ovu godinu Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta osiguralo je besplatne udžbenike za sve učenike prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola i za učenike petih razreda iz socijalno ugroženih obitelji. U srednje škole, prema dosad prikupljenim podacima, u prve razrede upisano je 2190 učenika. To su rezultati prvoga upisnog roka i nisu potpuni. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?